Grand Slam, Tel-Aviv: Tóth Krisztián ezüstérmes!

Grand Slam, Tel-Aviv: Tóth Krisztián ezüstérmes!

Ragyogóan szerepelt, s végül ezüstérmet szerzett az IJF World Tour-sorozat izraeli Grand Slam-tornáján Tóth Krisztián, aki pályafutásának huszonhetedik World Tour-érmét gyűjtötte be!
Az izraeli Grand Slam-viadal első versenynapján nem volt magyar érdekeltség, pénteken aztán végre a mieink is tatamira léptek. Harcos győzelemmel kezdett a 70 kilogrammosok között Gercsák Szabina: a DVTK judósa hosszabbításban vazarival győzte le a spanyol Rodriguezt. A második körben is aranypontos küzdelmet vívott, amelyben végül a világranglistán nyolcadik helyen jegyzett német Butkereit jobbnak bizonyult. A sorsolás nem hozott szerencsét a miskolci sportoló számára, hiszen a később egészen a döntőig menetelő német lánnyal már a második körben össze kellett csapnia, így a vereség után nem kaphatott javítási lehetőséget.

A 60 kilósoknál elsőként Varga Brigittát szólították a tatamira: az MTK Budapest fiatalja a hazai pályán szereplő, izraeli Novitzki ellen ippongyőzelemmel kezdett. A folytatásban a súlycsoport egyik nagy reménysége, a felnőtt Eb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok koszovói Falziu következett, aki hosszabbításban földharcban tudta legyűrni korábbi ifjúsági világbajnokunkat. A nap végén Fazliu is ott állhatott a Grand Slam-dobogón.

Ugyanebben a súlycsoportban a BHSE Európa-bajnoki bronzérmese, Özbas Szofi nagyon kellemetlen ellenfelet kapott a junior Európa-bajnok cseh Zachova személyében. A nagy taktikai csata elképesztően hosszú mérkőzést hozott, amelynek tiszta küzdelmi ideje több mint tizenegy perc(!) volt. A felek nem tudták döntésre vinni a dolgot, végül egy intéssel a bírók döntöttek, Zachova javára.A torna utolsó napján, szombaton Vég Zsombor kezdett: a Ceglédi VSE 100 kilós reménysége nagyon nehéz ágra került a sorsolásnál, de a brazilok kontinensbajnoka, Leonardo Goncalves már az első körből sem engedte tovább. Zsombor kezdett jobban, a brazil egy intést is begyűjtött, de a második percben ipponnal behúzta a győzelmet.

A 90 kilogrammosoknál az MTK Budapest olimpiai bronzérmese, Tóth Krisztián egy jól ismert riválissal kezdett: a svédek Európa-bajnoka néhányszor már tört borsot a magyar versenyző orra alá, legutóbb éppen a 2021-es budapesti világbajnokság negyeddöntőjében gyűrte le Krisztiánt. A svéd a földharcban világklasszis, de ezt jól tudja Tóth Krisztián is, aki nem hagyott lehetőséget a földön való küzdelemre. A négy perces küzdelmi idő csak egy-egy intést hozott, de a hosszabbítás első percében a magyar judós indított remekül: a dobásért kapott vazari pedig ezúttal aranypontot és továbbjutást ért.

A legjobb nyolc közé jutásért a dél-koreaiak harminc esztendős Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Li Szung Ho következett. Meglehetősen korán begyűjtött mindkét judós két-két intést, Li egyszerűen nem engedte, hogy jó fogás alakuljon ki, végül aztán a négy perces küzdelmi idő utolsó másorperceiben megkapta a harmadik intését.

Tóth Krisztián a negyeddöntőben a brazil Macedóval találkozott, akit korábbi két párharcuk során le tudott győzni, igaz, ezekre a csatákra öt-hat évvel ezelőtt került sor. A huszonnyolc éves brazil jó formában érkezett Izraelbe, néhány hete ugyanitt a dobogó harmadik fokára állhatott a jeruzsálemi World Masters során. A csata ezúttal is szoros volt, de a hosszabbítás magyar vazarit és továbbjutást hozott.

Az elődöntőben a világbajnoki ezüstérmes, hatszoros kontinensbajnok kubai Ivan Felipe Silva Morales következett. Korábban kétszer csaptak össze a felek, a mérleg egy-egy volt. És egy újabb idegtépő csata következett. Az első négy percben Pánczél Gábor tanítványa kapott két intést is, de akciót egyik judós sem tudott végigvinni. A hosszabbításban egyre aktívabb volt a magyar versenyző, s végül a mérkőzés nyolcadik percének elején a hátára tudta fordítani magas kubai riválisát. Ippon!A fináléban ismét egy régi nagy ellenfél következett, a grúz Beka Gviniasvili, aki az elmúlt több mint egy évtized során kilenc győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki Krisztiántól. A számla egyik oldalán tehát nagyon sok törleszteni való állt. Visszavágni azonban ezúttal sem sikerült, Gviniasvili ellenfelére kényszerítette a saját akaratát, Krisztián nem tudott a saját stílusában judózni, így végül az ezüstérem lett az övé. Nagyon sokat érhet ez a szép eredmény: a Tel-Avivban szerzett olimpiai kvalifikációs pontokkal Tóth Krisztián „feliratkozott” immár a legjobbak közé, párizsi indulást érő pozícióba!A kvalifikációs sorozat nem tart szünetet, a következő hétvégén a varsói European Open-viadalon lehet gyarapítani a pontok számát, a tervek szerint népes magyar csapat utazik majd a lengyel fővárosba.

Forrás: Judoinfo
Fotó:IJF, Gabriela Sabau
Eredmények: KLIKK IDE!


2023. 02. 20.

Kapcsolódó hírek

Magyar arany és ezüst az osztrák GP-n
Öt esztendő után újra IJF World Tour-versenyt nyert Tóth Krisztián, Gyertyás Róza nagy bravúrral ezüstérmes lett, s a mieink még öt helyezést is gyűjtöttek az első linzi Grand Prix-n.
2023. 05. 29.
Sportolók koronavírus utáni visszatérése
Sportolók koronavírus utáni visszatérése – az OSEI tájékoztatója.
2022. 03. 15.
Nevezés a poreci ifjúsági Európa-kupára
A horvátországi Porecben rendezik meg az ifjúsági Európa-kupa sorozat állomását és az azt követő edzőtábort 2024. március 16. és 20. között.
2024. 01. 23.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.