Három ezüst és öt bronz Krakkóból!

Három ezüst és öt bronz Krakkóból!

Remekül szerepeltek a mieink a 13. IJF veterán világbajnokságon: a Krakkóban megrendezett viadalon három ezüst- és öt bronzérmet, továbbá három ötödik helyezést gyűjtöttek a magyarok!
Korányi Miklós (a dobogón balról) szerezte a mieink első érmét Krakkóban,
az ezüstöt Flóri Miklóstól vehette át


Óriási mezőny, hat kontinens hatvan országának nyolcszázharminchét judósa mérlegelt Krakkóban, a színeinket végül tizenhét versenyző képviselte. A vb-re a harminc évnél idősebb és legalább első kius (1. kyu – barna övfokozat) versenyzők nevezhettek, összesen tizennyolc korcsoportban mérték össze tudásukat.
Deák Attila (balról) is világbajnoki ezüstérmesként térhet haza


Válogatottunk három ezüstérmet gyűjtött: Deák Attila (M3, +100 kg), Korányi Miklós (M6, 60 kg) és Péter Kamilla (F5, 70 kg) is a dobogó második fokára állhatott.
Péter Kamilla (balról) az F5-ös kategória 70 kilogrammos ezüstérmese


Öt bronzérmet is hazahozhat a magyar küldöttség, Zachár Attila (M5, 73 kg), Makhult Mihály (M2, 81 kg), Kerschner Krisztián (M4, 81 kg), Horváth Tamás (M5, 100 kg) és Péntek Zoltán (M2, +100 kg) szerezte meg a harmadik helyezést kategóriájában.
Zachár Attila (balról a harmadik) bronzérme szerzett Krakkóban


Hárman zártak az ötödik helyen: Zatik József (M7, 73 kg), Haja János (M5, +100 kg) és Kovács János (M7, 100 kg) személyében. A teljes eredménylista: KLIKK IDE!
Makhult Mihály (jobbról) hátrányból fordított a bronzmérkőzésén


A világbajnokságon a népes francia küldöttség szerepelt a legeredményesebben (9 arany, 13 ezüst és 20 bronz), megelőzve Grúziát (8, 5, 7) és Brazíliát (8, 3, 4) az éremtáblázat képzeletbeli dobogóján. A magyar csapat három ezüst- és öt bronzéremmel a harmincnegyedik lett a rangsorban, de az érmek számát tekintve csak kilenc ország volt eredményesebb a mieinknél!
Kerschner Krisztián (balról a harmadik) négy meccset nyert a bronzért


A magyarok a Nemzetközi Judo Szövetség veterán világbajnokságainak történetében meglehetősen eredményesen szerepelnek. Az első vb-n, 2009-ben Sindelfingenben két arany- (Gyáni János és Péter Sándor) és hét bronz-, 2010-ben Budapesten tizenkét arany- (Kunyik Zsolt, Tölgyesi Krisztián, Bíró Tamás, Németh Tibor, Szemler István, Kersics Antal, E. Kovács János, Csihi János, Vass Barnabás, Domonkos Bernadett, Nagy Patrícia, Tamás Ibolya), négy ezüst- és tizenhárom bronz-, 2011-ben Frankfurtban két arany- (Tamás László, Péter Sándor), egy ezüst- és öt bronz-, 2012-ben Miamiban egy arany- (Péter Sándor), három ezüst- és egy bronz-, 2013-ban Abu-dzabiban egy arany- (Péter Sándor), egy ezüst- és egy bronz-, 2014-ben Malagában egy arany- (Pósán Edina), négy ezüst- és három bronz-, 2015-ben Amszterdamban két arany- (Sinka Szabolcs, Vészi Klára), egy ezüst- és tíz bronzérmet szereztek.
Horváth Tamás (jobbról) ippongyőzelemmel hozta el a bronzérmet Krakkóból


2016-ban Fort Lauderdale-ből nyolc éremmel térhettünk haza, Illés Anikó és Ónody Beáta arany-, Szőcs László, Vészi Klára és Szabó Szilvia ezüst-, míg Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt és Horváth Tamás bronzéremmel gazdagodott. 2017-ben Olbiában a tizenhét fős magyar csapat kitűnően szerepelt, s nyolc éremmel térhetett haza. A férfiak részéről Géra Nándor (M8, +100), a nőknél pedig Vészi Klára (F3, 63 kg) a legfényesebb medál birtokosa lett, ezüstérmet szerzett ifj. Nagysolymosi Sándor (M2, 81 kg), Péter Sándor (M9, 100 kg), Novák Szilvia (F3, 48 kg) és Nagy Olga (F2, 78 kg). Sinka Szabolcs (M2, 66 kg) és Szőcs László (M4, +100 kg) révén pedig bronzérem is került a tarsolyba.
Péntek Zoltán (jobbról) is a dobogó harmadik fokán Krakkóban


2018-ban a mieink közül Vészi Klárának (F3, 63 kg) sikerült a legjobban a cancúni világbajnokság, mind a négy mérkőzését megnyerve megvédte világbajnoki címét, ezüstérmet akasztottak Ónody Beáta (F1, 57 kg), Sinka Szabolcs (M2, 66 kg), Fónay Zsolt (M4, 81 kg) és Szőcs László (M5, +100 kg) nyakába. 2019-ben, Marrakesben Göndöcs Attila és Nagy-Hinst András ezüst-, Vészi Klára és Szőcs László bronzérmet szerzett.

Tavaly – a koronavírus-járvány miatti két éves kényszerszünet után – negyvenkét ország háromszázötvennyolc judósának részvételével Lisszabonban rendezték meg a veterán világbajnokságot, amelyen két versenyző képviselte a magyar színeket., közülük az M4-es kategória 73 kilogrammosai között atlantai olimpikonunk, Kunyik Zsolt indult harcba az érmekért, s végül két győzelemmel és egy vereséggel bronzérmet szerzett.

A mieink az IJF Grand Masters-, újabban veterán-világbajnokságok történetében összesen százkilenc érmet szereztek, a magyar mérleg immár: huszonhat arany, harminc ezüst és ötvenhárom bronz...

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau


2022. 09. 12.

Kapcsolódó hírek

Judo Hungary Masters 2023: A sportág legerősebb versenye
A Papp László Sportarénában megrendezett háromnapos Judo Hungary Masters 2023 után a Magyar Judo Szövetség elnökét, dr. Tóth Lászlót kérdeztük tapasztalatairól.
2023. 08. 08.
Esési sérülések megelőzése gyermekeknél és fiataloknál
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritikus közegészségügyi problémaként azonosítja az eséseket, különösen a gyermekek és serdülők körében.
2024. 05. 02.
Közeleg a pályázat benyújtásának határideje!
A MOL Új Európa Alapítvány országos, nyilvános pályázatot hirdet sportolók, továbbá sportegyesületek részére, akik országos és nemzetközi sportversenyeken kiemelkedő eredményt értek el.
2023. 06. 10.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.