Három magyar érem az EYOF-ról!

Három magyar érem az EYOF-ról!

A szlovákiai Besztercebánya adott otthont a 2021-ről elhalasztott Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, amelynek egyéni küzdelmeiben három judósunk is felállhatott a dobogóra.Szeleczki Szabina (balról) szerezte a mieink első érmét


Negyvenhárom ország, három híján háromszáz judósa lépett tatamira az EYOF judotornáján. Az öt napos sorozat első három napja egyaránt egy-egy magyar érmet hozott, s mindhármat a lányok kaparintották meg.

A judoversenyek első napján a 44 kilogrammosok küzdelmeiben Szeleczki Szabina mindkét akadályt ipponnal vette a fináléig vezető úton, a negyeddöntőben a korosztályos Európa-bajnok török Ertem, az elődöntőben pedig az osztrák Muntsurova volt a legyőzött rivális. A fináléban a hollandok Európa-bajnoki címvédője, Vera Wandel jobbnak bizonyult, a Ceglédi VSE fiatalja ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetésen.

„Nagyon közel volt a győzelem, de már az is megtisztelő volt, hogy kijutottam az EYOF-ra, és érmet szereztem. Rendkívül hálás vagyok a csapatnak a támogatásért és a szurkolásért” – értékelt a Magyarock munkatársának Szeleczki Szabina.Mamira Luca (jobbról) bronzérmes lett az EYOF-on


A második versenynapon a tizenhét esztendős ifjúsági világbajnok, Mamira Luca remekelt: a Dunaharaszti MTK 52 kilogrammos fiatalja – aki három évvel ezelőtt még három súlycsoporttal lejjebb, a 40 kilogrammban lett világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes – luxemburgi és cseh ellenfelet győzött le ipponnal az elődöntőig vezet úton, ott azonban szoros csatában, a hosszabbításban alul maradt a későbbi aranyérmes Gomez Antonával szemben. A bronzmérkőzés újabb kiélezett csatát hozott, a francia Wallon ellen végül ipponnal nyert Mamira Luca, aki ezzel bronzérmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

„Nagyon vártam az EYOF-ot! Egy-két hónappal ezelőtt nehéz időszakon mentem keresztül, büszke vagyok rá, hogy túl tudtam ezen az időszakon lendülni. Elképesztően akartam ezt az érmet, és úgy éreztem, ezt ma senki sem veheti el tőlem”– vélekedett Mamira Luca a Magyarock oldalán.Kelemen Adél (balról) ezüstéremmel zárta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált


A harmadik napon a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola fiatalja, Kelemen Adél vitte a prímet, erőnyerőként kezdett, majd a spanyol Lacunza és a francia Cabaret ellen is ipponnal nyert, így bejutott az elődöntőbe. Ott az osztrákok ifjúsági Eb-bronzérmese, Lisa Tretnjak következett, akit aranyponttal, vazarival tudott legyőzni Kelemen Adél. A döntőben az izraeliek nagy reménysége, a tizenhét évesen már junior-világbajnoki ezüstérmes, junior és ifjúsági Európa-bajnok – és már felnőtt Grand Slam ötödik helyezett – Kerem Primo volt a favorit, s igazolni is tudta a papírformát. Kelemen Adél korábban még nem állt dobogón világversenyen vagy a korosztályos Európa-kupa sorozatban, egyértelműen kiemelkedő eredmény számára az EYOF-ezüstérem.

„Nehéz időszak volt az elmúlt egy év, így nagyon örülök, hogy sikerült kijutnom, imádom az EYOF minden percét. Sajnálom a döntőt, de kifejezetten erős az izraeli lány, régóta szerettem volna már egyet küzdeni vele. Csodálatos volt, hogy ennyien szurkoltak nekem, mindenkinek át kellene élnie ezt a hangulatot” – nyilatkozta Kelemen Adél a finálé után.

A többi magyar induló ezúttal nem tudta emlékezetessé tenni szereplését, Kenderesi Péter (90 kg, Pécsi VSK) két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen végzett, Gábor Áron (66 kg, MTK Budapest) egy győzelemmel és egy vereséggel, Dobos Levente (+100 kg, Ledényi JI) egy győzelemmel és két vereséggel búcsúzott, a többiek ezúttal nem tudtak mérkőzést hozni az egyéni küzdelmek során.Szpirosz Kapralosz, az Európai Olimpiai Bizottság görög elnöke és
dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség elnöke Besztercebányán


Szombaton a vegyes csapatverseny küzdelmeire került sor Besztercebányán, a magyar válogatott a legjobb tizenhat közé jutásért Nagy-Britannia legjobbjaival mérkőzött meg. A mieink jól kezdtek, 4–2 arányban megnyerték a párharcot, a magyar csapatból Gábor Áron (66 kg), Dobos Levente (+81 kg), Kelemen Adél (63 kg) és Mamira Luca (52 kg) járult hozzá győzelemmel a sikerhez.

Következett a legjobb nyolc közé jutásért a nagyon jó erőkből álló azeri válogatott. Azerbajdzsán válogatottja az egyéni küzdelmek során hét érmet szerzett, egy arany mellett négy ezüst és két bronz volt a termése, nyugodtan mondhatjuk, hogy nem Magyarország volt az összecsapás esélyese. A papírformát nem sikerült felülírni, bár a mieink közül Sági Nikolett, Dobos Levente és Gábor Áron is hozni tudta a saját meccsét, végül az aranypontos küzdelmet a nehézsúlyú férfiaknál vívták. Ott nem sikerült az újabb bravúr, 4–3 arányban az azeri válogatott nyert, és jutott be a legjobb négy közé. Majd meg is nyerte a csapatversenyt...Forrás: Judoinfo
Fotó: EJU, Carlos Ferreira


2022. 07. 31.

Kapcsolódó hírek

Új koronavírus protokoll
Felhívjuk az egyesületek, a versenyszervezők, az edzők és a sportolók figyelmét, hogy megjelent a Nemzetközi Judo Szövetség új Covid Protokollja, illetve a Magyar Judo Szövetség új Covid-19 eljárásrendje.
2022. 02. 22.
Nage-no Kid kata - Katame-no Kid kata eredményhirdetés
2022. május 21-én szombaton 10 órától Győrben, az országos diák A-, B- és C-korcsoportos diákolimpia döntők előtt tartjuk a Nage-no Kid kata - Katame-no Kid kata online-verseny eredményhirdetését.
2022. 05. 19.
Versenysport bizottsági ülés július 18-án Pakson
A Magyar Judo Szövetség versenysport bizottsága július 18-án hétfőn tartja következő ülését.
2022. 07. 12.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.