Három magyar Grand Slam-érem Mongóliából

Három magyar Grand Slam-érem Mongóliából

A párizsi olimpia kvalifikációs sorozatának második esztendeje kezdődött meg múlt pénteken Mongóliában: az első nap egyetlen magyar indulója, Pupp Réka bronzérmet szerzett!
Az ulánbátori Grand Slam-viadalon negyvennégy ország háromszáznegyvennégy versenyzőjét sorsolták be, a háromnapos tornán hét magyar judós teszi próbára felkészültségét. A mieink közül pénteken Pupp Réka lépett tatamira, az Atomerőmű SE 52 kilogrammos olimpiai ötödik helyezettje folytatta remek sorozatát: ismét dobogóra állhatott, megszerezte pályafutásának tizenkettedik Grand Slam-érmét!

Braun Ákos tanítványa erőnyerőként kezdett, majd a második körben szoros mérkőzésen, intésekkel nyert a portugálok korábbi U23-as Európa-bajnoknője, Maria Siderot ellen. A negyeddöntőben a hazaiak egyik indulója, a még nagyon fiatal, ebben az évben két ifjúsági Európa-kupán is aranyérmes Ariunzaya Terbish következett, akit a hosszabbításban elért vazarival sikerült legyőzni.

Az elődöntőben a súlycsoport egyik nagy sztárja, az olimpiai ezüstérmes, négyszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Amandine Buchard következett. A francia menőt ellen még nem sikerült nemzetközi versenyen nyerni, s ezt a sorozatot Ulánbátorban sem sikerült megtörni (persze, ami késik, nem múlik). A bronzmérkőzés után viszont ismét mi ünnepelhettünk: Pupp Réka a hosszabbításban vazarival nyert a mongolok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Sosorbaram Lkhagvasuren ellen. Pupp Réka tehát Grand Slam-bronzzal folytatta az ötkarikás versenyfutást, amelyben máris nagyon jól áll.A mieink folytatták ragyogó szereplésüket a mongol Grand Slam-tornán: az olimpiai kvalifikációs viadal második napján Özbas Szofi ezüstérmet szerzett, Ungvári Attila pedig az ötödik helyen végzett Ulánbátorban.
A BHSE világbajnoki bronzérmese, Özbas Szofi a kiemeltek közé került a sorsolásnál, így erőnyerőként várhatta az első ellenfelét, az oroszok kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmese, Badurova ellen pedig magabiztosan, intésekkel jutott túl.

A negyeddöntőben egy nagyágyú várt Szofira, az izraeliek olimpiai bronzérmese, Gili Sharir azonban azzal szembesült, hogy immár a magyar judós is a súlycsoport nagyjai közé tartozik, ezt a Honvéd versenyzője két vazarival is a tudtára adta.
Özbas Szofi (fehérben) az ötödik Grand Slam-érmét szerezte meg


Az elődöntőben a csehek korábbi junior Európa-bajnoka, Renata Zachova következett, aki az idén egyszer már borsot tört Szofi orra alá, amikor az izraeli Grand Slam-tornán legyőzte a magyar versenyzőt. Ezúttal fordult a kocka, kiegyenlített négy perc után a hosszabbítás elején Özbas Szofi vitte be a „döntő ütést”.

A tavalyi török viadal után Özbas Szofi másodszor jutott be Grand Slam-fináléba, ahol a kétszeres Ázsia-bajnok Nabekuri Nami várt rá. A japán judós – akivel először csapott össze nagy versenyen Toncs Péter tanítványa – vazarival nyerni tudott, így Szofi a dobogó második fokára állhatott fel. Ez az ezüstérem ragyogó rajtot jelent az olimpiai kvalifikációs sorozat második esztendejének nyitányán, a magyar versenyző óriási lépést tett a párizsi ötkarikás részvétel felé!
Ungvári Attila (kékben) szép győzelmekkel lépett közelebb Párizshoz


Ugyancsak nagy menetelésbe kezdett Ungvári Attila a 81 kilogrammosok között: a Győri AC háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese a kirgiz Maszabirovot a hosszabbításban győzte le ipponnal, majd a dél-koreai Li ellen nyert ugyanilyen arányban a rendes küzdelmi idő alatt.

A negyeddöntőben a bahreini színekben szereplő egykori orosz judós, Gerbekov ellen küzdött meg a továbbjutásért, amit a hosszabbításban tudott kiharcolni, egy vazarit érő akcióval. Az elődöntőben a japánok ragyogó formában érkező versenyzőjével, a tavalyi tokiói Grand Slam aranyérmesével, Koharával is kiélezett összecsapást vívott, de végül a sportág őshazájából érkező judoka – aki a világbajnok belga Casse legyőzésével kezdte a napot – jutott a fináléba.

Ungvári Attilára a bronzmérkőzés várt, amelyen az oroszok Európa-bajnoka, Alan Kubecov várt rá, aki négy éve a párizsi Grand Slamen legyőzte a magyar versenyzőt, két évvel később, a kazanyi Grand Slam döntőjében viszont alul maradt vele szemben. Sajnos a mérleget nem sikerült magunk felé billenteni, Karvaly nagyon hamar megkapta a második intését, s végül egy kitolással Kubecov szerezte meg a bronzérmet, de Ungvári Attila ötödik helyezése is nagyon sokat érhet a végelszámolásnál, amikor a párizsi olimpia lesz a tét!

A harmadik szombati indulónk, Gercsák Szabina sajnos nem tudott közelebb lépni ötkarikás álmaihoz, az Atomerőmű SE 70 kilogrammos judósa az első összecsapásán intéssel kikapott az ausztrál Coughlantól, így nem folytathatta a versenyt.Remek hír: a huszonegy esztendős Sáfrány Péter bonzérmet nyert, Tóth Krisztián a hetedik helyen végzett a Mongóliában zajló olimpiai kvalifikációs Grand Slam-torna zárónapján.
Sáfrány Péter (jobbról) először a Grand Slam-dobogón!


Ragyogó napot tudhat maga mögött a Miskolci VSC junior-világbajnoka, a huszonegy esztendős Sáfrány Péter, aki pályafutásának első Grand Slam-érmét szerezte meg Mongóliában.

Bartha Ákos tanítványa a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes görög Celidisz ellen kezdte a küzdelmeket, s ipponnal legyőzte rutinosabb riválisát. A második fordulóban a kanadaiak korábbi ifjúsági világbajnoka következett, Gagnon már jobban megdolgoztatta a miskolci sportolót, de a győzelem itt sem maradt el, vazarival nyert Sáfrány Péter.

A negyeddöntőben a kétszeres Európa-bajnok orosz Igolnyikov feltartóztatta versenyzőnket, de Sáfrány Péter a vigaszágon javított: az idei párizsi Grand Slam ezüstérmesét, az azeri Fatiyevet legyőzve. Következhetett a bronzmérkőzés, amelyen az oroszok korábbi Grand Slam-győztese, Lorszanov állt judósunkkal szemben, s a magyar fiú nem esett kétségbe rutinosabb riválisa ellen, vazaris vezetést szerzett, s azt nem is adta ki a kezei közül, megszerezte pályafutása első Grand Slam-érmét!
Sáfrány Péter és Ungvári Miklós férfi szövetségi kapitány


A súlycsoport másik magyar indulója, Tóth Krisztián első kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban, az amerikaiak kontinensbajnoki bronzérmese ellen léphetett először tatamira, s Jayne ellen vazarival nyert is. A negyeddöntőben a dohai világbajnokság hetedik helyezettjével, az orosz Lorszanovval csapott össze. Az intéseket hozó küzdelem végül a hosszabbításban dőlt el az orosz judoka javára.

Az MTK Budapest 90 kilósa a vigaszágon a tavalyi World Masters ezüstérmese, Alexis Mathieu ellen nem tudott javítani, a hosszabbításban a francia szerezte meg az aranypontot, így Tóth Krisztián a hetedik helyen végzett.
Tóth Krisztián (fehérben) hetedik helyezést ért el Mongóliában


Nem sikerült az ulánbátori torna nehézsúlyú indulónk, Sipcz Richárd számára. A Széchenyi Egyetem SE judósa a kazahok tavalyi Grand Slam-bronzérmese, Adil Orazbajev ellen kezdett, s a párharc csak intéseket hozott, amelyekből a magyar versenyző kapott eggyel többet.

Szerencsére még lesz javítási lehetőség: az IJF World Tour rövid szünet után Budapesten folytatódik: a Hungary Masters lesz az esztendő legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot adó versenye.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, IJF, Emanuele Di Feliciantonio
Eredmények: KLIKK IDE!


2023. 06. 26.

Kapcsolódó hírek

Angolul jól kommunikáló edzőt keresünk
Nemrégiben lehetőség nyílt egy olyan együttműködésre a Nemzetközi Judo Szövetséggel, amelynek során az iskolai judo alapjait igyekszünk magasabb szintre helyezni.
2021. 12. 07.
Információk a veterán világbajnokságról
Tisztelt egyesültek, szakosztályok! A krakkói veterán világbajnokságra jelentkezni az alábbi linken elérhető excel-táblázatban lehet.
2022. 07. 25.
Április 24-én búcsúztatják Dr. Hetényi Antal Gábort
Életének hetvenhatodik esztendejében elhunyt a magyar judo legendás alakja, a sportág első magyar olimpiai pontszerzője, Dr. Hetényi Antal Gábor.
2023. 04. 21.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.