Három ötödik hely a junior Európa-bajnokságról

Három ötödik hely a junior Európa-bajnokságról

Három ötödik helyezéssel zárta a magyar válogatott a csehországi junior Európa-bajnokságot, ezzel egy több mint egy évtizedes nagy menetelés ért véget.
Szegedi Dániel (kékben) ötödik helyezést ért el Prágában


Harminckilenc ország háromszáznegyvenkilenc judósa vett részt az idei junior Eb egyéni küzdelmeiben, a magyar színeket tizennyolc versenyzőnk képviselte. Számunkra borzasztóan kezdődött a torna, a nyitó napon mind a kilenc indulónk kiesett, a második napon viszont már volt miért izgulnunk.

Ez elsősorban a két 73 kilogrammos indulónknak köszönhető, Szegedi Dániel és Adorjáni Gergely egyaránt eljutott az érmes mérkőzésekig. Szegedi Dániel a német Drexler, az örmény Toroszjanés a koszovói Cena legyőzésével menetelt az elődöntőig, ám a folytatásban két olasz kifogott a Budaörsi SC judósán: a korosztályos világbajnoki bronzérmes Centracchio és bronzmeccsen, honfitársa, Pelligra is győzni tudott, így a korábbi junior Eb-bronzérmes Szegedi Dániel ezúttal az ötödik helyet szerezte meg.

Adorjáni Gergely a német Maerkt, az ukrán Kazimirov és a francia Ahibo skalpját is begyűjtötte az elődöntőig vezető úton, ott azonban a későbbi aranyérmes grúz Galandarzade megállította a BHSE judósának menetelését. A bronzmeccs magyar szempontból remekül kezdődött, a magyar versenyző vazaris előnybe került, de végül a koszovói Cena fordítani tudott, így Adorjáni Gergely is az ötödik helyen zárt.
Adorjáni Gergely (kékben) ugyancsak ötödik lett a cseh fővárosban


A harmadik napon a korsztályos világbajnok, a legutóbbi junior vb-n ezüstérmes Sáfrány Péter igyekezett helyreállítani a mieink renoméját. A Miskolci VSC reménysége a szlovén Purnat ellen kibrusztolta a továbbjutást, majd ipponnal győzte le a franciák menőjét, David Alit.

A negyeddöntőben a szerbek friss EYOF-győztese, Miljan Radulj a hosszabbításban, intésekkel nyerni tudott Sáfrány Péter ellen, a vigaszágon azonban nyomban sikerült javítani, a korábbi Eb-bronzérmes grúz Polidasvili ellen, ipponnal. A harmadik helyért az azeri Ismayil Zamanovval óriási csatát vívott a miskolci fiatal, de végül a hosszabbításban Zamanov tudta megszerezni a dobogót érő győzelmet – Sáfrány Péter az ötödik helyen végzett.
Sáfrány Péter (fehérben) az azeri Zamanovval vívott kiélezett bronzmeccset


A lányoknak sajnos nagyon nem ment Prágában, a kilenc magyar induló közül csak Mamira Luca és Kriza Anna tudott egy-egy meccset nyerni, a mieink nem fogják a szívükbe zárni ezt az Eb-t.

Egy nagyszerű sorozat ért véget Prágában: legutóbb ugyanis tizenkét éve, 2010-ben fordult elő, hogy a magyar válogatott nem tudott érmet szerezni a korosztályos kontinensbajnokságon, akkor Tóth Krisztián és Maros Barbara az ötödik, Vér Gábor pedig a hetedik helyen végzett.

Az egyéni küzdemek során kiemelkedően szerepelt a török válogatott, amely a legtöbb medált (3 arany, 2 ezüst, 2 bronz) begyűjtve első lett az éremtáblázaton, megelőzve Azerbajdzsánt (3, 1, 1) és Spanyolországot (2, 1, 1) a képzeletbeli dobogón.
A vasárnapi csapatversenyben előre tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen válogatottunkban a „lyukas” súlycsoportok miatt három kategóriában is alacsonyabb súlyú versenyzőt tudtunk csak indítani. Ehhez hozzáadódott, hogy az egyik legerősebb csapat, Ukrajna ellen kellett kezdeni a legjobb nyolc közé jutásért.

Sajnos a papírformát nem sikerült felborítani, a mieink közül csak Sáfrány Péter tudta hozni az összecsapását, végül 4–1 arányban Ukrajna nyert, a magyar válogatott számára pedig véget ért a kontinensbajnokság. A csapatverseny aranyérmét a fináléban a törököket legyőzve a címvédő francia válogatott szerezte meg.

Forrás: Judoinfo
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
Eredmények:
KLIKK IDE!


2022. 09. 19.

Kapcsolódó hírek

Grand Slam Hungary: Vég Zsombor bronzérmes!
Remekeltek a fiatalok a Grand Slam Hungary zárónapján: Vég Zsombor bronzérmet szerzett, Nerpel Gergely pedig az ötödik helyen végzett, mindketten több nagy skalpot is begyűjtöttek.
2022. 07. 10.
Országos bajnokság, Zalaegerszegen
Szombaton Zalaegerszegen rendezték meg a hetvenedik országos bajnokságot, amelyen tokiói olimpikonjaink közül Tóth Krisztián, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Özbas Szofi is magyar bajnoki címet ünnepelhetett.
2022. 03. 20.
Az értékekkel való vezetés azt jelenti: siker
Július 13-án hétfőn az SchoolJudo.EU projektben résztvevő partnerek a Nemzetközi Judo Szövetség elnöki irodájában gyűltek össze, hogy átgondolják a projektet, és megtervezzék a következő szakaszt.
2022. 07. 19.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.