A Judo Hungary Masters 2023 második napja

A Judo Hungary Masters 2023 második napja

A budapesti Judo Hungary Masters második versenynapján a mieink az erős mezőnyben nem jutottak tovább a második fordulónál, de Ungvári Attila és Gercsák Szabina egy-egy lépéssel közelebb került a párizsi olimpiai részvételhez.
Ungvári Attila (balról) az olimpiai bronzérmes Ressel ellen győzelemmel kezdett


Rossz hírrel kezdődött a nap: világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk, Özbas Szofi nem lesz ott szombaton a tatamin. „Nem sikerült jól Szofi fogyasztása, és a sérülésveszély elkerülése érdekében a szakmai vezetés úgy döntött, nem kockáztatja a szerepeltetését” – árulta el Braun Ákos női szövetségi kapitány.

Szofi távollétében a nők versenyében így három indulónk volt szombaton, s egy továbbjutást ünnepelhettünk: a 70 kilogrammosoknál Gercsák Szabina ellenfele, a belga Willems sérülés miatt nem állt ki. Az Atomerőmű SE versenyzője a második fordulóban a világbajnoki címvédővel, a japán Niizoével csapott össze, s nem tudta a papírformát felülírni. Ugyanebben a súlycsoportban Czerlau Jennifer (Miskolci VSC) a török Ogel ellen nem tudta kiharcolni a továbbjutást, a 63 kilogrammosoknál pedig Varga Brigitta a mexikói Awiti Alcaraz ellen leléptetéssel veszített, önveszélyes technika miatt kapta a büntetést.
Gercsák Szabinát (kékben) a világbajnoki címvédő ütötte el a továbbjutástól


A férfiaknál a 73 kilogrammos Szegedi Dániel és Szabó Áron is behúzott egy-egy győzelmet magasabban jegyzett ellenfelével szemben. A budaörsi Szegedi Dániel a lengyel Stodolski, a tatabányai Szabó Áron pedig a spanyol Cases Roca ellen nyert ipponnal, mindkét magyar fiatal pályafutásának első győzelmét aratta a sportág legmagasabb szintjén, a IJF World Judo Tour nevű sorozatban! A folytatásban mindketten éremesélyes judóssal csaptak össze, s a tadzsik Hodzsazoda, illetve az üzbég Juldosev ellen már nem sikerült fokozni a meglepetéseket.
Szabó Áron: Az első ippon a legmagasabb szinten


A 81 kilogrammban az MTK Budapest ifjú judósa, Demeter Marcell lehetőséget kapott a legmagasabb szinten is megmutatni felkészültségét, a spanyol Mendiola Izquieta volt a partnere ebben.
Szegedi Dániel (kékben) is letette a névjegyét


A háromszoros Európa-bajnok Ungvári Attila sorsolása nem volt kifejezetten kedvező, hiszen már a nyitányon egy olimpiai érmessel kellett összemérnie erejét. A németek csapatban tokiói bronzérmes versenyzője, Dominic Ressel nagy erőfeszítésre kényszerítette a Győri AC sportolóját, de ő állta a sarat, s a hosszabbításban vazarival megszerezte a győzelmet. A második fordulóban a japánok tokiói Grand Slam-győztese, Kohara Kenya következett, aki egy apró hibát kihasználva vívta ki a továbbjutást, s mivel ez az összecsapás a legjobb tizenhat között zajlott, Ungvári Attila nem kapott javítási lehetőséget, de – akárcsak az összes szombaton mérkőzést nyerő magyar judós – 288 olimpiai kvalifikációs ponttal gazdagodott, s megerősítette pozícióját a 2024-es párizsi olimpia leendő kvótásai között.

„Minden meccsen előfordul ilyen, hogy véletlenül belekapunk az ellenfél szemébe, de ez a bíró közölte, hogy a következő esetnél leléptet – mondta tanácstalanul az MTI-nek Ungvári Attila a Kohara elleni összecsapás után. – Eléggé kizökkentett a dolog, nem figyeltem arra a technikára, amelyet a japán alkalmazni szokott, és sajnos eldobott. Sajnálom, hogy a mai magyarokkal együtt nem tudtunk hosszabb programot nyújtani a közönségnek, csodálatosan szurkoltak.”
Életműdíj a magyar judo nagyjainak

A délutáni program kezdete előtt ünnepséget tartott a magyar judosport, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és dr. Demény Ádám, az MJSZ alelnöke és dr. Eleki Zoltán, az MJSZ bíró bizottságának elnöke életműdíjat adott át a sportág kiemelkedő személyiségeinek. Díjat kapott Hólya István, a szövetség korábbi főtitkára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi gyémántdiplomása; Gyebnár Ferenc sokszoros magyar bajnok versenyző, edző, többek között az első olimpiai pontszerzőnk, az 1972-es játékokon ötödik helyezett Hetényi Antal, illetve az első ötkarikás érmesünk, az Európa-bajnok Tuncsik József mestere; Gyuró László mesteredző, a bajai judo atyja; Pozsár Mihály, az MTK egykori versenyzője, edző, nemzetközi versenybíró; Varga András mesteredző, a kecskeméti judo kiemelkedő alakja, az 1980-as, moszkvai olimpián bronzérmet szerző Kincses Tibor edzője; és Dr. Skapinyecz József a Debreceni Dózsa judósa, edzője, korábbi női szövetségi kapitány, hétszeres orvos világbajnok, veterán Európa-bajnok – akik valamennyien fontos szerepet játszottak a judo magyarországi térhódításában.
A megnyitó ünnepségen Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke a sport semlegességét és összetartó erejét emelte ki, s a judo értékeire hívta fel a figyelmet. Dr. Tóth László, az európai és a magyar szövetség elnöke kiemelte, valamennyi magyar judós büszke lehet arra, hogy ismét a sportág egyik nagy eseményének lehetünk házigazdái, majd köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, amely nélkül nem jöhetett volna létre a Judo Hungary Masters 2023.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott a világszövetségnek és az európai szövetségnek az erőfeszítésekért, hogy ennek a kiemelkedő eseménynek a résztvevői Budapesten találkozhattak. „Napjainkra Budapest a világ sportfővárosává vált, számtalan világversenynek, nagy nemzetközi eseménynek ad otthont a magyar főváros. Magyarország hisz a sportban, a tisztességes verseny erejében, s abban, hogy a sport összeköti az embereket” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az esemény végén dr. Tóth László vehette át a Nemzetközi Judo Szövetség nyolcadik danfokozatról szóló diplomáját Marius Vizertől, az IJF elnökétől, aki méltatta a magyar elnök pályafutását és a judosport európai és magyarországi fejlődéséért tett erőfeszítéseit.
A Judo Hungary Masters 2023 utolsó versenynapján, vasárnap hat judósunk lép majd tatamira.


A program

2023. augusztus 6., vasárnap
Férfi 90
(Tóth Krisztián, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE; Cserkaszov Mihály, Győri AC)
Női 78 és +78 kg
9:30:
selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők


Fotó: MJSZ, Horváth György
Eredmények: 
KLIKK IDE!


2023. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

A 2024-es hazai versenynaptár tervezet
Felhívjuk az egyesületek figyelmét, hogy a Magyar Judo Szövetség 2024-es versenynaptár tervezetében szereplő eseményekre lehet pályázni.
2023. 11. 10.
Ezüst és két bronz Bielsko Bialából
Kollár Sebestyén ezüst-, Vég Luca és Igaz Laura bronzérmet szerzett, a mieink további tíz pontszerző helyezést értek el a lengyelországi Bielsko Bialában megrendezett ifjúsági Európa-kupa viadalon.
2022. 05. 23.
Elkezdődött a jegyértékesítés a párizsi olimpiára
December 1-jétől minden magánszemély számára megkezdődött a regisztráció a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokra szóló belépőjegyek vásárlásához.
2022. 12. 13.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.