Judo Hungary Masters 2023: Vég Zsombor hetedik helyezést ért el

Judo Hungary Masters 2023: Vég Zsombor hetedik helyezést ért el

Vég Zsombor a hetedik helyen végzett a Judo Hungary Masters 2023 záró versenynapján, a ceglédi judós számára nagyon sokat érhetnek a végelszámolásnál a Budapesten gyűjtött kvalifikációs pontok.
Vég Zsombor közelebb került az olimpiai álomhoz


A Papp László Sportarénában vasárnap délelőtt olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián kellemetlen ellenfelet kapott a 90 kilogrammosok között: a francia Alexis Mathieu a tavalyi World Masters első meccsén éppen az MTK Budapest rutinos versenyzőjét győzte le (s jutott el végül a fináléig), de Krisztián legutóbbi nemzetközi meccsén, Mongóliában is ő volt az ellenfél, s a nyertes is. Sajnos a sort Budapesten folytatta: a mérkőzés első percében két intést is kapott Tóth Krisztián, s amikor végre kisimulni látszottak a ráncok, s Mathieu is begyűjtötte az első intését, a francia dobott, s lezárta a meccset.

A huszonkilenc éves klasszis edzője, Pánczél Gábor csalódottan értékelte tanítványa szereplését: „Előzetesen nem volt benne a meccsben, hogy ennyire nem tud mit kezdeni a francia sráccal – nyilatkozta a szakember az MTI-nek. – Kétszer már kikapott tőle, de azt gondoltam, hogy itthon meg fogja oldani. Amiben Krisztián nagyon jó volt eddig, abból most az ellenfelek jönnek ki jobban, ők irányítják a mérkőzéseket ellene, ő pedig sordódik és szalad a meccs után. Ez a francia nem fekszik neki, de az olimpián is elverte az ilyen riválisokat. Krisztián most nem hozott eredményt, még legalább három érem kell neki, hogy biztosan ott legyen Párizsban, ezért több versenyre kell utaznunk.”
Tóth Krisztián (fehérben) nem tudott francia riválisa eszén túl járni


A 90 kilogramm másik magyar indulója, a junior-világbajnok Sáfrány Péter a kirgizek kontinensbajnoki ezüstérmesével, Erlan Serovval találkozott. A Miskolci VSC fiatalja az utolsó perc feléig jól tartotta magát, ám Serlov vazarijára már nem tudott válaszolni, így ebben a súlycsoportban nem várt ránk több összecsapás.
Sáfrány Péter (fehérben) a hajrában veszítette el párharcát


A 100 kilósoknál a ceglédi Vég Zsombor az osztrákok Grand Slam-győztese, Aaron Fara ellen kezdett. Riválisát az idei almadai GP-n sikerült legyőznie, s a Papp László Sportarénában is Bíró Tamás tanítványának sikerét hirdette ki a bíró. Zsombor vazarival vezetett, az osztrák judós hatalmas energiákat mozgósított a fordításért, s egy jó indításból csaknem az oldalára fektette a magyart, csakhogy Vég Zsombor „kikönyökölte” az esést, s zuhanás közben összefejelt Farával. Az osztrák nem tudott védekezni a leszorítás ellen, majd a meccs után percekig ült a földön, a tatami mellett. KO...

Következhetett a horvátok kétszeres U23-as Eb-ezüstérmese, Zlatko Kumric, és egy újabb remek ippongyőzelem: Vég Zsombor bejutott a legjobb nyolc közé! Az elődöntőért a szerbek Grand Slam-bronzérmese, Bojan Doszen volt az ellenfele. Óriási lehetőség előtt állt a magyar judoka, de talán a nagy tét miatt nem tudott élni a lehetőséggel, a rutinos szerb ráerőltette az akaratát, vazarival előnyt is szerzett, amit meg is tartott a végéig.

A ceglédi versenyző a vigaszágon kapott javítási lehetőséget, a kétszeres világbajnoki bronzérmes holland Korrel várt rá, akit a májusi dohai világbajnokságon már sikerült legyőznie. Sajnos ezúttal nem sikerült, bár a magyar fiatal tartotta a lépést a rutinos hollanddal, Korrel végül egy jó helyzetfelismeréssel megszerezte a győzelmet. Vég Zsombor a hetedik helyen zárta a World Masters versenyét, s ezért 468 olimpiai kvalifikációs pont a jutalma, az új rangsorban minden bizonnyal már párizsi kvótát érő pozícióban várhatja a folytatást.
Vég Zsombor (kékben) remek akcióval ért el ippont az első összecsapáson


Ugyanebben a súlycsoportban az Atomerőmű SE kétszeres olimpikonja, Cirjenics Miklós egy olimpiai ezüstérmes, világbajnokot kapott a rajtra: a korábbi világranglista-vezető kubai Asley Gonzalez 2021 óta román színekben szerepel az IJF World Tour eseményein. Gonzalez korábban nem találkozott még nagy versenyen a paksi judóssal, a premier pedig számunkra sikerült jobban. Cirjenics Miklós szép dobással szerzett vezetést, Gonzalez egyenlíteni tudott, de a döntő akciót a magyar versenyző indította.

A második fordulóban az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok izraeli Peter Paltchik következett. Cirjenics Miklós nagyot harcolt, a hosszabbításos csatában jó néhány kellemetlen pillanatot okozott Paltchiknak, de végül az izraeli ki tudta harcolni a győzelmet, s ezzel a továbbjutást.
Cirjenics Miklós (kékben) két olimpiai érmessel küzdött vasárnapA nehézsúlyúaknál a hétszeres utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárdnak nem volt szerencséje a sorsolással, a grúzok olimpiai ezüstérmes, világbajnok sportolója, Guram Tusisvili várt rá a nyitányon, akivel először mérhette össze erejét az IJF World Tour sorozatában. A grúz óriás nem sok levegőt hagyott a győri versenyzőnek, aki a harmadik perc elején tudta először igazán megmozgatni Tusisvilit, de végül az ellenfél dobott, s leszorítással véget is vetett a párharcnak.

Sipőcz Richárd (kékben) a grúzok világbajnokával meccselt


A +100 kilósoknál indult a korábbi orosz válogatott, immár magyar színekben szereplő Cserkaszov Mihály, a Győri AC judósa első nemzetközi mérkőzését a magyar válogatott színeiben a törökök U23-as Eb-ezüstérmese, Munir Ertug ellen vívhatta, s bár voltak biztató dobási kísérletei, Ertug végül földharcban kivívott ipponnal nyert.
Cserkaszov Mihály (kékben) első nemzetközi meccsét vívta a válogatottban

 

Magyar World Master-helyezettek

Ezüstérmes
Joó Abigél (Tyumeny, 2013, 78 kg)
Bor Barna (Rabat, 2015, +100 kg)
Tóth Krisztián (Kuangcsou, 2018, 90 kg)

Bronzérmes
Karakas Hedvig (Szuvon, 2010, 57 kg)
Mészáros Anett (Szuvon, 2010, 70 kg)
Joó Abigél (Baku, 2011, 78 kg)
Ungvári Attila (Baku, 2011, 73 kg)
Csernoviczki Éva (Baku, 2011, 48 kg)
Cirjenics Miklós (Szentpétervár, 2017, 100 kg)
Pupp Réka (Jeruzsálem, 2022, 52 kg)

Ötödik helyezett
Ungvári Attila (Szuvon, 2010, 73 kg)
Csernoviczki Éva (Szuvon, 2010, 48 kg)
Karakas Hedvig (Baku, 2011, 57 kg)
Joó Abigél (Almati, 2012, 78 kg)
Bor Barna (Almati, 2012, +100 kg)
Karakas Hedvig (Almati, 2012, 57 kg)
Karakas Hedvig (Rabat, 2015, 57 kg)
Bor Barna (Guadalajara, 2016, +100 kg)
Tóth Krisztián (Szentpétervár, 2017, 90 kg)
Csernoviczki Éva (Szentpétervár, 2017, 48 kg)
Pupp Réka (Doha, 2021, 52 kg)
Pupp Réka (Budapest, 2023, 52 kg)

Hetedik helyezett
Joó Abigél (Rabat, 2015, 78 kg)
Vég Zsombor (Budapest, 2023, 100 kg)


Fotó: MJSZ, Horváth György
Eredmények: 
KLIKK IDE!


2023. 08. 06.

Kapcsolódó hírek

EYOF 2023: Három bronzérmet szereztünk Mariborban
A maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyéni küzdelmei során Galó Bence, Kollár Sebestyén és Vég Luca is bronzéremmel gazdagította a magyar küldöttség éremgyűjteményét. Vegyes csapatunk az ötödik helyen zárt.
2023. 07. 30.
Elhunyt Szél Pál
Türelemmel viselt hosszú betegség után, hatvanöt éves korában elhunyt Szél Pál, sporttársunkat július 9-én kísérik utolsó útjára.
2022. 07. 07.
Három ezüst és öt bronz Krakkóból!
Remekül szerepeltek a mieink a 13. IJF veterán világbajnokságon: a Krakkóban megrendezett viadalon három ezüst- és öt bronzérmet, továbbá három ötödik helyezést gyűjtöttek a magyarok!
2022. 09. 12.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.