A judo nem egy emberből áll

A judo nem egy emberből áll

A párizsi olimpia végéig Murakami Kijosi japán judomester látja el a Magyar Judo Szövetség szakmai igazgatói posztját, ő felügyeli a két szövetségi kapitány, Ungvári Miklós (férfiak) és Braun Ákos (nők) munkáját, és irányítja a magyar válogatott felkészülését. A szakembert a dunavarsányi edzőtáborban látogattuk meg.


Murakami Kijosi (balról) a Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől,
Marius Vizertől vehette át az Expert diploma elismerést

A nyolcadik danos tokiói mester, Murakami Kijosi huszonnégy esztendős korában, 1974-ben költözött Franciaországba, ahol a válogatottak edzőpartnereként kezdte munkáját, majd előbb a junior-válogatott, 1976-tól a felnőtt férfi válogatott edzője lett, 1988-tól öt éven át pedig a felnőtt női válogatott vezetőedzője volt.

1998-tól a Japán Judo Szövetség tisztviselője lett, 2007-től főtitkár-helyettesként, 2010-től 2013-ig főtitkárként tevékenykedett, de az évek során sosem hagyott fel az edzősködéssel. 2015-ben fogadta el az Olasz Judo Szövetség felkérését, a tokiói olimpia befejezéséig szakmai igazgatóként irányította a munkát.

Pályafutása során nyolc nyári olimpián (Montreal 1976, Szöul, 1988, Barcelona 1992, Athén 2004, Peking 2008, London 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokió 2021) vehetett részt, öt ötkarikás játékokon edzőként.

„Annak idején a Tenri Egyetemen judoedzőnek tanultam, az évfolyamomon több olimpiai és világbajnok társam volt, a barátom, Fudzsii Sozo sorozatban négyszer lett világbajnok ugyanabban a súlycsoportban, igaz, hogy annak idején én is nyertem regionális főiskolai bajnokságot, de be kellett látnom, hogy versenysportolóként elértem a határokat, a nemzetközi szinthez még több kellett volna. Azidőtájt a Francia Judo Szövetség megkereste az egyetemünket, segítő szakembert kerestek. A mesteremtől én kaptam felkérést erre a feladatra, ekkor határoztam el, hogy nem versenyzőként, hanem edzőként leszek a világ legjobbjai között” – idézte fel a kezdeteket Murakami mester, akit meglepetések vártak Európában.

„Először utaztam külföldre, és meglepetések sorozata várt rám. Kezdve a nyolc órás időeltolódással, vagy az olyan hétköznapi dolgokkal, mint például, hogy a franciák a tenyerükkel nézik meg, esik-e az eső, mi japánok a kézfejünkkel, vagy a mellékhelyiségben, az európai wc-ben az ajtóval szembe ülünk, amíg a tradícionális japán wc-ben az ajtónak háttal. Decemberben érkeztem Franciaországba, nagyon meglepett, hogy a dodzsóban meleg van. Nálunk még most is nagyon sok helyen az a szokás, hogy télen sem fűtik az edzőtermeket, sőt, az ablakokat is kinyitják. Változtatni kellett a gondolkodásmódomon, a hozzáállásomon, ez egy teljesen más világ, más normákkal, más szokásokkal...”


Dr. Tóth László (balról), az MJSZ elnöke és Dr. Maróth Gáspár alelnök fogadta a mestert

A mester hozzátette: a judo terén már nem érték ekkora meglepetések, hiszen a Tenri Egyetem már akkoriban is nagyon jó nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett, rengeteg külföldi sportoló fordult meg náluk.

„Tudtam, hogy erősek, jó a judóhoz való hozzáállásuk, viszont az adott technikák lényegét nem feltétlenül értik. Biztos voltam benne, hogy bőven lesz mit átadni, tanítani nekik. Japánban az alapok gyakorlásába óriási időt és energiát fektetünk, az európai judóban viszont a győzelem kiharcolása áll a fókuszban, kevésbé tekintettel az eszközökre. Anélkül, hogy ítélkeznék, azt is észre kellett vennem, hogy a győzelem ünneplése is egészen más itt Európában. Talán a Colosseum gladiátorainak küzdelmeire vezethető vissza, hogy a győztes nyíltan ünnepli, ünnepelteti magát, amíg a japánoknál meghajlással fejezi ki a tiszteletét a győztes a partnere, a környezete és az összes segítő felé, hiszen a győzelem nem jöhetne létre nélkülük. Az egyik legfontosabb feladatom mindenhol, ahol dolgozni kezdek, ennek a megközelítésnek az átadása a fiatalok felé. A judo nem egy emberből áll, önmagában, partnerek, mesterek, a környezet segítsége, támogatása nélkül senki sem juthat előrébb az úton. Ötven éve ezek a tanításaim alapjai, és ezek az alapok megkérdőjelezhetetlenek.”

Murakami Kijosi csaknem húsz éven át dolgozott Franciaországban, ezt a két évtizedet két ciklusként értékeli. Az első tíz évben, frissen végzett judoedzőként a tapasztalatszerzés, saját tudásának építése, fejlesztése volt a legfontosabb, a következő tíz évben nevelte ki versenyzőit, akik világra szóló sikereket értek el. Olaszországban egy évre kérték fel szakmai irányítóként, de ő hat évet kért, a felhalmozott tapasztalatai alapján úgy érezte, legalább ennyi időre van szüksége arra, hogy végigvigye a programját. A magyarországi felkérést a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének, Marius Vizernek a közbenjárására fogadta el. Három éves megbízást vállalt, ami egyrészt kihívás számára, hogy még koncentráltabban hajtsa végre a programját, de elárulta, az időtávban szerepet játszik a kora is, hetvenegy évesen nem vállalt hosszabb programot.

„Ebben a három évben a munkában szigorúnak kell lennünk, de ez szükséges ahhoz, hogy eredmények is kísérjék a tevékenységünket. A cél természetesen a sportág legfontosabb eseményein a lehető legjobb szereplés, az olimpiai éremszerzés. Azt senki sem tudja pontosan megmondani, hogy holnap délben milyen idő lesz, így én sem tudok most éremszíneket vagy számokat mondani. Nem az a célunk, hogy minden súlycsoportban legyen indulónk a nagy eseményeken, hanem az, hogy akit elindítunk, potenciális éremesélyes legyen. Olaszországban is azzal telt az első fél év, hogy megismertem a versenyzőket, fél év után állítottam össze azt a csapatot, amelynek már határozottan meg tudtuk jelölni a céljait.”

A mester kifejtette nem könnyű feladat külföldiként, egy idegen kultúrában egy idegen dolgot tanítani, ahogyan a különböző embereket, gondolkodásmódokat egy irányba terelni, egységbe forrasztani.

„Úgy érkeztem ide, hogy a közelmúltan nagy sikereket elérő magyar judósokat ismertem, ezek köré, a tapasztalt versenyzők köré kell építenünk a csapatot. Közben megismerem a többieket is, a hozzáállásukat, képességeiket, a küzdelmekhez való hozzáállásukat, fellépésüket, nem a versenyeredmények, hanem elsősorban ezek a tulajdonságok képezik az alapját annak, hogy ki milyen útra hivatott. Jó példa Özbas Szofi, akiről már az eddigi edzések alapján is jól látszik az az elszántság, az a pozitív hozzáállás, az az elhivatottság, ami a legnagyobbak közé emelheti. Emlékszem, amikor még Olaszországban dolgoztam, mennyire megfogott az Ungvári testvérek hozzáállása, ahogyan a versenyre bemennek, ahogyan készülnek, ahogyan az alapvető judós és emberi illemszabályokat tiszteletben tartják, amilyen pszichés erővel rendelkeznek. Ha ilyen versenyzők vannak Magyarországon, erre lehet építeni. Egyelőre az a feladatunk, hogy kialakítsuk a közös munkánk kereteit, és következetesen dolgozzunk. Mindenkit nap mint nap értékelek, mennyire lépett előre, milyen gyorsan fejlődik, mennyire javultak a technikái, milyen a hozzáállása. Most még csak egy hónap telt el, jóval nagyobb időtartamra van szükség ahhoz, hogy már következtetéseket is levonhassunk, ehhez most még türelmet kérek.”

Gombkötő Roland
(Az interjú készítéséhez tolmácsként Albert Ákos nyújtott segítséget.)


2022. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

Január 18-án zárva tart az MJSZ irodája
Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy az MJSZ irodája 2023. január 18-án szerdán zárva tart.
2022. 12. 01.
Két ezüst és két bronz az U23-as Európa-bajnokságon
Négy érmet is szereztek a mieink a Ludovika Arénában zajló U23-as Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben: Sipőcz Richárd és Vég Zsombor ezüst-, Tóth Benedek és Özbas Szofi bronzérmes lett.
2021. 11. 06.
Négy hazai viadalról lesz élő közvetítés
Tájékoztatjuk az egyesületeket, a versenyzőket és a szurkolókat, hogy a 2022. évi hazai versenyek közül a továbbiakban négy versenyről lesz online közvetítés.
2022. 11. 02.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.