Két magyar bronzérem a bakui Grand Slamen

Két magyar bronzérem a bakui Grand Slamen

Ungvári Attila és Sipőcz Richárd bronzérmet szerzett, Vég Zsombor az ötödik, Özbas Szofi pedig a hetedik helyen végzett a Bakuban megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-tornán, amelyen hatvanegy ország háromszázhatvanhat versenyzője mérte össze az erejét.Rémesen kezdődött számunkra az azeri Grand Slam, az 52 kilogrammosoknál váratlanul korán búcsúzott az első helyen kiemelt címvédő, Pupp Réka. Az Atomerőmű SE klasszisa erőnyerőként kezdett, a második körben pedig a kiemelkedő eredményekkel nem rendelkező bolgár Dimitrova elütötte a továbbjutástól, méghozzá a hosszabbításban megítélt, vitatható vazarival.

Az 57 kilogrammos Kovács Kitti küzdelmeire is a GS-torna nyitó napján, pénteken került sor. A BHSE versenyzője az üzbég Jermaganbetova sklapját begyűjtötte az első körben, de a másodikban a súlycsoport egyik klasszisa, a kanadai Christa Deguchi következett, aki ezen a napon minden ellenfele számára megoldhatatlan feladatot adott, egészen az aranyéremig menetelt.

Szombaton győzelmekkel kezdtek a mieink. A 81 kilogrammos Ungvári Attila az azeri Rajabli és a kazah Zsubanazar legyőzésével jutott be a legjobb nyolc közé. A Győri AC háromszoros Európa-bajnoki bronzérmese a grúz Akalkaci ellen is remekül küzdött, a harmadik perc elején megszerzett vazaris előnyét megtartotta a négy perc végéig, s így az elődöntőben folytathatta!

A döntőbe jutásért a hazaiak nagy kedvence, a még iráni színekben világbajnok, mongol színekben olimpiai ezüstérmes Saeid Mollaei volt Ungvári Attila ellenfele. Mollaei varaival nyerni tudott, így Karvaly a bronzéremért léphetett tatamira a moldovai Marian ellen. A magyar versenyző végig kézben tartotta a mérkőzést, a amely végül a hosszabbításban dőlt el, amikor Marian megkapta a harmadik intését. A harmincnégy esztendős Ungvári Attila megszerezte a bronzérmet, pályafutásának hetedik Grand Slam-érmét, ezzel megerősítette jó pozícióját a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikációs ranglistáján!
A 63 kilogrammosoknál az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Özbas Szofi az izraeliek egyik nagy reménysége, az ifjúsági és junior Európa-bajnok Kerem Primo szarvait törte le az első összecsapásán, a BHSE versenyzőjének győzelme negyeddöntőt ért. Következett a hollandok U23-as Európa-bajnoka, Geke van den Berg, aki ellen lett volna miért törleszteni, hiszen a tavalyi grúz Grand Slamen ő ütötte el Szofit a továbbjutástól.

Sajnos ezúttal is így történt, a fináléig menetelő holland lány földharcban nyert, Özbas Szofi a vigaszágon tehetett újabb lépést az éremért. Az ellenfél a januári portugál Grand Prix ezüstérmese, a horvát Iva Oberan volt, aki végül két vazarival jobbnak bizonyult, Szofi így a hetedik helyen zárta a bakui tornát.

A vasárnap újabb szép magyar győzelmeket hozott! Különösen két fiatal reménységünk, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd remekelt. Előbbi az azeri Dadashov, az Eb-bronzérmes svájci Eich és a Grand Slam-bronzérmes üzbég Turabojev legyőzésével masírozott az eődöntőbe, ahol a hazaiak nagyágyúja, a junior világ- és Európa-bajnok, felnőtt világbajnoki bronzérmes Kotsoiev várt rá.

Vég Zsombor ezúttal is hosszabbításos meccset vívott, de most kihívója bírta jobban idegekkel, s végül Kotsoiev jutott be a fináléba. A Ceglédi VSE versenyzője a bronzéremért léphetett tatamira, a tavalyi zágrábi Grand Prix ezüstérmese, a német Kurbjeweit ellen. A párharc nem nekünk kedvezően alakult, a német judós utolsó perc közepén szerzett vazaris előnyét nem sikerült felülírni, de Vég Zsombor a Grand Slam ötödik helyezéssel így is jelentős lépést tett Párizs felé.
A nehézsúlyúaknál Sipőcz Richárd az olasz Sylvaint legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé, ahol azonban nem bírt a remek formában lévő finn bajnokkal, Puumalainennel. A Széchenyi Egyetem SE judósa a vigaszágon egy villámgyors ipponnal vett elégtételt a grúz Inaneisvilin, volt miért törleszteni, hiszen tavaly a grúz judós a junior-világbajnokság döntőjében vette el Ricsitől az aranyat.

A bronzéremért a hazaiak csalódott óriása, Dzhamal Gamzatkhanov volt az ellenfél, aki a nap elején a legnagyobb esélyest, a grúz Tusisivilit is búcsúztatni tudta, de az elődöntőben ipponnal szenvedett vereséget, s nem tudta bearanyozni az azeriek napját. Bebronzozni sem, hiszen Sipőcz Richárd remekül mozgatta riválisát, a hajrában vazaris előnyre tett szert, s innen már nem volt visszaút Gamzatkhanov számára. A hétszeres utánpótlás kontinensbajnok győri judós pályafutásának második Grand Slam-bronzérmét szerezte meg Bakuban!
A nap másik két indulójának nem sikerült jól a bakui torna. A 100 kilogrammosok között Cirjenics Miklós a szerbek világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok csillaga, Alekszander Kukolj ellen vívott a végletekig kiélezett csatát, amelyben mindkét fél egy-egy vazarit ért el, de végül intésekkel az Atomerőmű SE versenyzője maradt alul.

Olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián a tadzsik Madzsidov ellen intésekkel csikarta ki a győzelmet az első összecsapásán, de a legjobb tizenhat között a német Matijass legyőzte az MTK Budapest sportolóját, aki így nem folytathatta a küzdelmeket.

Az IJF World Tour csak néhány hetes szünetet tart Baku után, még hátra van a sorozat két nagy eseménye: december elején a tokiói Grand Slam-torna, majd közvetlenül karácsony előtt a World Judo Masters, amelynek Jeruzsálem lesz a házigazdája.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredmények:
KLIKK IDE!


2022. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

Ifjúsági válogatott kerettagok felmérése
Bíró Norbert, az ifjúsági válogatott szövetségi edzője a kerettagok állapotfelmérését összegezte.
2023. 02. 23.
2022 legjobbjait köszöntöttük
Szerdán kora délután Monoron, a Kultpince rendezvénytermében tartott díjátadó ünnepséget a Magyar Judo Szövetség: összesen tizennégy kategóriában hirdettek győztest 2022 legjobb judósai, edzői és bírója között.
2023. 01. 18.
Díj a legeredményesebb nevelőedzőknek
A maga nemében egyedülálló kezdeményezés élére állt a Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungária: a három szervezet létrehozta A hónap utánpótlásedzője díjat.
2022. 01. 25.

Naptár


Események