Két magyar ezüstérem az ifjúsági Európa-bajnokságon

Két magyar ezüstérem az ifjúsági Európa-bajnokságon

Ragyogóan kezdtek a mieink: Galó Bence és Kollár Sebestyén egyaránt ezüstérmet szerzett a portugáliai Odivelasban zajló ifjúsági Európa-bajnokság első versenynapján. Kiss Viktória a hetedik helyig jutott.
Galó Bence (balról) Európa-bajnoki ezüstérmes!


A férfiaknál két vasat tartottunk a tűzben: az 50 és a 60 kilogrammos súlycsoportban indult egy-egy versenyzőnk, s mindketten a fináléig meneteltek! Az UTE fiatalja, az 50 kilogrammos Galó Bence – aki tavaly októberben Koperben, az idén áprilisban pedig Teplicében nyert korosztályos Európa-kupa viadalt – izraeli, holland és azeri judós legyőzésével jutott be a döntőbe, ahol az első helyen kiemelt azeri Mahammad Mamishov egy vazarival felülmúlta, Galó Bence az Európa-bajnoki dobogó második fokára állhatott!
Galó Bence (fehérben) döntőt vívhatott az Európa-bajnokságon


Az azeriek ezen a napon káprázatosan szerepeltek, mindhárom férfi súlycsoportban megszerezték az aranyat, sőt, a hölgyeknél is nyertek egyet. Ragyogó szériájukat Kollár Sebestyén sem tudta megtörni, bár nagyon közel állt a bravúrhoz.
Kollár Sebestyén (fehérben) két bronz után ezúttal ezüstérmet nyert az ifi Eb-n


A BHSE 60 kilogrammos versenyzője koszovói, észt, dán és litván skalpot gyűjtött a döntőig vezető úton. A fináléban hamar két intésnyi hátrányba került, de ez sem befolyásolta, egy gyönyörű akcióval vazaris vezetést szerzett. Már csak néhány másodperc volt hátra, amikor ellenfele, az azeri Mahammad Musayev kockáztatott, s ipponnal fordítani tudott. A karnyújtásnyira lévő arany miatt bizonyára ma még szomorkodik a BHSE világbajnoki ezüstérmese, de két korosztályos Európa-bajnoki bronzérem után ez az ezüst is nagyon szépen csillog.
Kollár Sebestyén (balról) harmadszor az Eb-dobogón!


A hölgyeknél az első versenynapon Kiss Viktória és Jüttner Janka képviselte a színeinket. A BHSE 44 kilogrammos judósa, Kiss Viktória két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyig jutott, a diósdi Jüttner Janka (48 kg) az első fordulóban elszenvedett vereség után nem kapott javítási lehetőséget.

A portugáliai ifjúsági Európa-bajnokság első napján megszerzett két ezüstérem után a folytatásban a mieink Tóth Máté Miron és Vég Luca révén két ötödik helyezést, a vegyes csapatversenyben pedig kilencedik helyezést értek el.
Vég Luca (kékben) az ötödik helyen végzett Odivelasban


Az odivelasi Európa-bajnokság második napján a ceglédi Vég Luca szerepelt a legjobban a mieink közül. A CVSE 52 kilogrammos judósa azeri, szlovén és spanyol ellenfelét egyaránt ipponnal legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol a holland bajnok Ciska Adema megállította. A bronzmeccsen az idén két Európa-kupa érmet begyűjtő francia Alicia Marques volt az ellenfele. Sajnos az újabb bravúr nem sikerült, Marques félidőben vazarival vezetést szerzett, amit meg is tudott őrizni a meccs végéig, így Vég Luca az ötödik helyen végzett.

Nagyon jól kezdett az 57 kilogrammosok között Hoó Fédra is: a DVTK fiataljaportugál és ciprusi skalpot begyűjtve jutott be a negyeddöntőbe, de a folytatásban alul maradt ciprusi és azeri ellenfelével szemben is, így nem folytathatta a küzdelmeket.

A férfiaknál két versenyzőnk indult a 73 kilogrammosok között, de Pintér Bulcsúnak (BHSE) és Bertalan Balázsnak (MTK Budapest) sem sikerült továbblépnie az első fordulóból.
Tóth Máté Miron (fehérben) bronzmérkőzést vívhatott az Eb-n


Az ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmei szombaton értek véget Portugáliában, a mieink közül ketten léptek tatamira. Ódor Veronika (+70 kg, Budaörsi SC) elveszítette az első összecsapását, legyőzője pedig „nem vitte magával” tovább, így számára véget értek a kontinensbajnokság egyéni küzdelmei.

A másik nehézsúlyú indulónk, Tóth Máté Miron is vereséggel kezdett a +90 kilogrammosok között, ám a Miskolci VSC judósa kapott javítási lehetőséget. A vigaszágon sikerült legyőznie görög riválisát, majd a montenegrói Koviniccsel is elbánt, így a bronzéremért léphetett tatamira!

A harmadik helyért a grúz Gocsiasvili várt rá, aki papíron jóval esélyesebb volt az éremszerzésre, hiszen az elmúlt hónapokban Koperben, Győrben, Zágrábban és Goriban is korosztályos Európa-kupát nyert, a súlycsoport legjobbjai közé tartozik. A papírformát nem sikerült felülírni, de Tóth Máté Miron ötödik helyezése így is remek eredmény.

Az egyéni küzdelmekben a tíz indulónk két ezüstérmet, két ötödik és egy hetedik helyezést ért el válogatottunk, Magyarország az éremtáblázat tizedik helyén végzett. Az első a remeklő azeri együttes lett (6 arany, 3 bronz), megelőzve Franciaországot (2, 1, 6) és Törökországot (2, 1, 3) a képzeletbeli dobogón.
Csapatunk közel állt a továbbjutáshoz a törökök ellen


Vasárnap a vegyes csapatversenyre került sor, nekünk nem volt szerencsénk a sorsolásnál, hiszen az egyik legerősebb együttest, Grúzia válogatottját kaptuk elsőként. Az első négy párban fej-fej mellett haladt a két csapat, a mieink közül Jüttner Janka (48 kg) és Hoó Fédra (63 kg) is hozta a meccsét, de a folytatásban nem sikerült nyerni, Grúzia jutott tovább (2–4).

A vigaszágon a török válogatott következett, a mieink Jüttner Janka, Kollár Sebestyén (60 kg) és Pintér Bucsú (81 kg) győzelmével 3–1 arányban vezettek is, de a győzelmet nem sikerült bebiztosítani, végül a törökök mehettek tovább, Magyarország a kilencedik helyen zárta az Európa-bajnokságot (3–4).

A csapatversenyt végül Azerbajdzsán nyerte meg, az ezüst Franciaországé lett, a két bronzérmen pedig a grúz és a török válogatott osztozott.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: EJU, Carlos Ferreira, EJU, Gabi Juan

Eredmények: KLIKK IDE!


2023. 06. 26.

Kapcsolódó hírek

Junior Európa-kupa: Magyar ezüst- és bronzérem!
Mamira Luca ezüst-, Szeleczki Szabina pedig bronzérmet szerzett az ausztriai junior Európa-kupán, a mieink még egy ötödik és négy hetedik helyezést is begyűjtöttek.
2024. 06. 03.
Esküt tettek olimpikonjaink, Tóth Krisztián viszi a zászlót!
Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten, a Művészetek Palotájában a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat.
2024. 07. 08.
Magyar érmesek a celjei Európa-kupán
A szlovéniai Celje adott otthont az Európa-kupa sorozat újabb eseményén, amelyen huszonhét judoka képviselte a magyar színeket, csapatunk hat éremmel és kilenc pontszerző helyezéssel térhet haza!
2022. 10. 03.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.