Ötödik helyezés a tokiói Grand Slam-tornáról

Ötödik helyezés a tokiói Grand Slam-tornáról

Négy magyar judós lépett tatamira az esztendő utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a legendás tokiói viadalon Pupp Réka végül ötödik helyezést ért el.
Pupp Réka (fehérben) a negyedik helyre lépett az olimpiai kvalifikációs ranglistán


A mieinknek nem volt szerencséjük a sorsolásnál, de egy ilyen rangos tornán talán nem is lehet könnyű ágat kifogni. A 90 kilósoknál mindenesetre mindkét magyar induló „belehúzott”: Sáfrány Péter (Miskolci VSC) és Gőz Roland (MTK Budapest) is olimpiai bronzérmes, világbajnok klasszissal kezdett, előbbi a dél-koreai Gvak ellen a hosszabbítás negyedik percében intésekkel, utóbbi ipponnal maradt alul neves riválisával szemben.

A 70 kilogrammosoknál Gercsák Szabina (Atomerőmű SE) sikerrel vette az első akadályt a dél-koreai Juval szemben, de a legjobb nyolc közé jutásért rá is egy olimpiai bronzérmes várt, a holland Sanne van Dijke pedig ezen a napon valamennyi csatáját megnyerte, s Grand Slam-aranyat vihetett haza a japán fővárosból.
Gercsák Szabina (fehérben) szép győzelemmel kezdett Tokióban


A viadal második napján került sor olimpiai ötödik helyezettünk szereplésére: Pupp Réka első kiemeltként kihagyhatta az első fordulót, majd annak rendje és módja szerint nyert a tajvani Sen ellen, méghozzá két vazarival. Ugyanez lett a vége a lengyel Kaleta elleni negyeddöntőnek, az elődöntő azonban nem sikerült jól: a háromszoros Grand Slam-győztes francia Astride Gneto vazaris előnybe került, s ezt már nem sikerült kiegyenlíteni.

A bronzéremért a mongolok junior-világbajnoka, a huszonkét esztendős Sosorbaram Lkhagvasuren következett. Parázs csatát hozott ez az összecsapás, a felek fej-fej mellett haladva jutottak el az utolsó másodpercedik, mindketten két-két intést gyűjtöttek be. S mindketten döntésre akarták vinni a dolgot, az összekapaszkodásból pedig a mongol jött ki jobban, végül ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Pupp Réka pedig – akárcsak két éve, az olimpián – az ötödik helyen végzett. Az Atomerőmű SE judósa számításaink szerint ezzel az eredménnyel két helyet is előrelép az olimpiai kvalifikációs rangsorban, s a negyedik helyen zárja ezt az esztendőt.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
Eredmények: KLIKK IDE!


2023. 12. 04.

Kapcsolódó hírek

Magyarok a kata Európa-bajnokságon
Négy magyar judós vett részt a rijekai kata Európa-bajnokságon, a Mezei Dorina, Kis Noémi páros hetedik, a Cservenák Anna, dr. Sári Enikő duó pedig a nyolcadik helyezést érte el kategóriájában.
2022. 05. 16.
Magyar arany és ezüst az osztrák GP-n
Öt esztendő után újra IJF World Tour-versenyt nyert Tóth Krisztián, Gyertyás Róza nagy bravúrral ezüstérmes lett, s a mieink még öt helyezést is gyűjtöttek az első linzi Grand Prix-n.
2023. 05. 29.
Hungary Masters 2023: A világ legjobbjai hazánkban!
Két hónap múlva, augusztus negyedikén kezdődik Budapesten az esztendő legfontosabb olimpiai kvalifikációs viadala, a Masters Hungary, amelyen a világ legjobb judósai lépnek majd tatamira a Papp László Sportarénában.
2023. 06. 05.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.