Pupp Réka ötödik a Hungary Masters versenyén

Pupp Réka ötödik a Hungary Masters versenyén

Az 52 kilogrammos súlycsoportban szereplő Pupp Réka ötödik helyezést szerzett a Papp László Sportarénában zajló háromnapos World Judo Masters első versenynapján.
Pupp Réka (fehérben) ötödik lett a Papp László Sportarénában


Péntek reggel megkezdődött az idei World Judo Masters, a háromnapos tornán tizennégy súlycsoportban öt kontinens ötvenkilenc országának négyszáztizenkilenc judósa lép tatamira a Papp László Sportarénában. Az első versenynapon a magyar színeket nyolc judósunk képviselte.

Pupp Réka a világranglista negyedik helyezettjeként kiemelt volt a sorsolásnál, de kellemetlen rivális ellen kellett megkezdenie a küzdelmeket: a mongolok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, a rangsorban huszonkettedik Sosorbaram Lkhagvasuren teljes erőbedobásra kényszerítette a paksiak olimpiai ötödik helyezett versenyzőjét. Réka azonban türelemmel kereste a jó fogást ellenfelén, vazarival vezetést szerzett, majd a kockáztatni kényszerűlő mongol hibáját kihasználva az ippongyőzelmet is megszerezte.

A második körben a világranglistán tizenharmadik, Európa-bajnoki bronzérmes spanyol Lopez Sheriff következett, aki az elmúlt három évben nem tudott nyerni az Atomerőmű SE judósával szemben. Persze, ilyenkor mit sem számít a múlt, a statisztika, a spanyol judós komoly tervekkel érkezett Budapestre, s alighanem Pupp Réka skalpjával is számolt. A tatamin elsősorban a paksi lány akarata érvényesült, de akciópontot a hosszabbításig nem tudott szerezni, akkor egy jól sikerült kontrával Pupp Rékáé lett a győzelem, s a legjobb nyolc közé jutás.A negyeddöntőben az üzbég Keldijorova következett, akivel szemben törleszteni valója volt Braun Ákos tanítványának, hiszen a dohai világbajnokság elődöntőjében az üzbég judós nyert, s lett végül ezüstérmes, Pupp Rékának pedig be kellett érnie az ötödik hellyel. Előtte kétszer is a magyar versenyző bizonyult jobbnak ebben a párharcban két évvel fiatalabb riválisánál.

S ezúttal is Pupp Rékáé lett a pálma: a paksi versenyző többször is remek helyzetet alakított ki a tatamin, ezek egyike során vazarit is kapott, s előnyét meg is őrizte a hitét egyre jobban elveszítő üzbég judóssal szemben.

Következhetett az elődöntő, a 48 kilogrammban olimpiai bajnok, Európa-bajnok koszovói Distria Krasniqi ellen. A felek korábban már hétszer összemérték erejüket, hatszor Krasniqi nyert, legutóbb a párizsi Grand Slam-torna döntőjében. A koszovói versenyző ezúttal is igazolta klasszisát, de Réka nagyon keményen állta a sarat, s csak hosszabbításban dőlt el a döntőbe jutás.

Az Atomerőmű SE judósa a bronzéremért léphetett tatamira, az izraeliek világbajnoki bronzérmes, kétszeres Eb-bronzérmes erőssége, Gefen Primo ellen. Kettejük mérlege Budapestig három-hullás magyar fölényt mutatott, de ez a ragyogó sorozat a magyar fővárosban megszakadt, a hosszabbításban Primo egy vazarival kicsikarta a győzelmet, így Pupp Réka az ötödik helyen végzett. Réka az olimpiai kvalfikációt tekintve 648 ponttal gazdagodott (csaknem ennyi jár egy Európa-bajnoki aranyéremért), ezzel megerősítette pozícióját a rangsor legjobbjai között!

„Egyáltalán nem éreztem vazaarinak, szerintem a hasamra estem – nyilatkozta keserűen az MTI-nek. – Nagyon rosszul esik, hogy éppen a hazai közönség előtt maradtam le az éremről, jó lett volna dobogóra állni. A szerzett pontokra nem panaszkodom, mert megszilárdítottam a helyemet az olimpiai kvalifikációs világranglistán, ahol a Masters előtt hatodik voltam” – tette hozzá Pupp Réka.
Pongrácz Bence (kékben) parádés dobással kezdett


A nap többi magyar indulójának nem sikerült a bravúr: mérkőzést nyerni a sportág egyik legrangosabb versenyén. Pedig akadt, aki közel járt a nagy sikerhez: például a 66 kilogrammos Pongrácz Bence. A dunakesziek judósa a világbajnoki ezüstérmes kazah Kirgizbajev ellen vazarival szerezte meg a vezetést, s a győztes dobáshoz sem sok hiányzott, de a kazah klasszis vissza tudott kapaszkodni, s a hosszabbításba torkolló párharc végén ki tudta harcolni a győzelmet.

Ugyanebben a súlycsoportban Szeredás Botond harcosan beleállt a japánok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Tanaka Rioma elleni meccsbe, de a Nippon Sport JC versenyzőjének ígéretes dobási kísérletét a japán judós fejezte be karfeszítéssel.
Feczkó Csanád (kékben) a sportág egyik nagy csillagával, a japán Takatóval csapott össze


A 60 kilósoknál Feczkó Csanád (Nippon Sport JC) igazán szerencsés volt a sorsolásnál, összemérhette erejét a sportág egyik legnagyobb csillagával, az olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok Takato Naohiszával. A japán klasszis győzelméhez kétség sem férhetett, de az ifjúsági világbajnoki bronzérmes magyar judós is odatette magát. A súlycsoport másik magyar indulója, az Andrási Márton sérülése miatt „beugró” Naji Dávid sem „nyúlt mellé” a sorsolásnál, neki a világranglistán harmadik helyezett, háromszoros Grand Slam-győztes azeri Aghayev jutott. A kaposvári versenyző nagyot harcolt, de Aghayev továbbjutását nem tudta megakadályozni.

A nőknél a 48 kilogrammban a BHSE fiatal reménysége, Kőszegi Rebeka indult harcba a „nagyok” között, az osztrák Tanzer ellen leszorítással ért véget World Masters-premierje. Az 52 kilogrammos Keller Rebeka a kínai Csu ellen kezdett, s az Ippon Judo Tatabányai húsz esztendős judósa minden igyekezete ellenére alul maradt egy vazarival olimpiai álmokat szövő riválisával szemben. Az 57 kilósoknál is egy juniorkorú judósunk indult harcba, a siklósi Szász Hanna a világranglistán tizenkettedik helyezett, Eb-bronzérmes német Starke ellen mutatkozott be a sportág legnívósabb sorozatában, de nem tudta nehézzé tenni rutinosabb ellenfelének továbbjutását.
A magyar bírók közül dr. Fridrich Katalin......és Gosztonyi Balázs is World Masters-mérkőzéseket vezet


Házaspár az elitben

A World Masters nemcsak a világ legjobb judósainak vetélkedője, a legjobb versenybírók számára is óriási megtiszteltetés, ha számítanak a munkájukra a sportág egyik legrangosabb tornáján. Nos, a magyar bírók évek óta a világ legjobbjai közé tartoznak (a legutóbbi két olimpiára Havasiné Fridrich Annamária, a paralimpiákra pedig Gosztonyi Balázs és Havasi Bálint kapott meghívást), s a budapesti World Masters során ketten is tatamira léphetnek, ráadásul férj és feleség: Gosztonyi Balázs és párja, dr. Fridrich Katalin vezethet összecsapásokat a világ legjobb judósainak. Mellettük huszonhét magyar bíró dolgozik még a rangos eseményen, különféle területeken.
A kétszeres világbajnok Darja Bilodid a rajongók gyűrűjében


A Judo Hungary Masters 2023 második versenynapján, szombaton nyolc judósunk sikeréért szurkolhatunk.

A program

2023. augusztus 5., szombat
Férfi 73
(Szegedi Dániel, Budaörsi SC; Szabó Áron, Ippon Judo Tatabánya) és 81 kg (Ungvári Attila, Győri AC; Demeter Marcell, MTK Budapest)
Női 63 (Özbas Szofi, BHSE; Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE; Czerlau Jennifer, Miskolci VSC)
10:00: selejtezők. 16:30: megnyitó ünnepség. 17:00: bronzmérkőzések, döntők

Fotó: MJSZ, Horváth György
Eredmények:
KLIKK IDE!


2023. 08. 04.

Kapcsolódó hírek

Junior-világbajnokság: Sáfrány Péter ezüstérmes!
A hosszú kihagyás után visszatérő címvédő, Sáfrány Péter nehéz sorsolása ellenére újra a döntőig menetelt, s végül ezüstérmes lett az ecuadori junior-világbajnokságon. A mieink még két ötödik és két hetedik helyezést gyűjtöttek.
2022. 08. 14.
Részletes magyarázat az érvényes IJF-versenyszabályokról
A 2023. január 31-től hatályos IJF-versenyszabályok frissített magyarázata, amely tisztáz néhány olyan pontot, amely a dokumentum korábbi verziói óta kérdésként felvetődött.
2023. 05. 02.
Beszámoló az IJF edzői-bírói szemináriumáról
Az aktuális szabályváltozásokról, akciók értelmezéséről is képet adott a Nemzetközi Judo Szövetség edzői-bírói szemináriuma.
2023. 04. 04.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.