Pupp Réka ötödik a világbajnokságon!

Pupp Réka ötödik a világbajnokságon!

Abu-Dzabiban is remekül harcolt, s végül az ötödik helyen végzett a paksi Pupp Réka, aki világbajnoki sikerének (is) köszönhetően a kiemeltek között lesz a párizsi olimpián!
Pupp Réka (fehérben) Abu-Dzabiban is eljutott az éremcsatákig!


Pupp Réka lépett tatamira a mieink közül az Egyesült Arab Emírségekben, ahol vasárnap reggel kilenc órakor megkezdődött a harminckilencedik férfi és huszonnyolcadik női világbajnokság. Az Atomerőmű SE 52 kilogrammos judósa a sorsolásnál kiemelt volt, így kihagyhatta az első fordulót, a másodikban pedig a ciprusiak huszonhárom esztendős judósa, Szofia Aszveszta várt rá.

A korábbi junior Európa-bajnoki érmes ciprusi versenyző nem adta olcsón a bőrét, a hosszabbításig kitartott, de a mérkőzés minden pillanatában érezhető volt, hogy Pupp Réka remekül fókuszál, s végül egy vazarival a továbbjutást is kiharcolta.

A harmadik körben az Óceánia-bajnok Tinka Easton következett, de túl sokat nem tudhattunk meg az ausztrál judós felkészültségéről, mert Pupp Réka az első összekapaszkodásból eldobta, majd lefojtotta riválisát.

A negyeddöntőben a japánok huszonkét esztendős reménysége, az Universiade-győztes, háromszoros japán bajnok Siraisi Hibiki következett. Ebben a sportágban japán judóst legyőzni igazi dicsőségnek számít, Braun Ákos tanítványa nem is járt ettől messze, a hosszabbításban azonban egy megingását kihasználva Siraisi szerezte meg az aranypontot, s jutott az elődöntőbe.

Az olimpiai és világbajnoki ötödik helyezett, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző a vigaszágon javíthatott. Egy rendkívül kellemetlen ellenfél várt rá: a svájciak junior-világbajnoki bronzérmese, Binta Ndiaye, aki ebben az évben a tadzsik Grand Slamen és az osztrák Grand Prix-n is a döntőig menetelt.

Rékával korábban egyszer találkozott, a 2022-es World Masters során magyar győzelem született. Ahogyan Abu-Dzabiban is! A paksi judós remekül kézben tartotta a mérkőzést, egy jó helyzetfelismeréssel, kontrából vazarit harcolt ki magának, majd fojtásos leszorítással – amit lekopogott Ndiaye – véget vetett a csatának.

Következhetett Pupp Réka pályafutásának második világbajnoki bronzmérkőzése, méghozzá egy régi nagy rivális ellen: a francia Buchard rendkívül izgalmas (és érdekesen véget érő) hosszabbításos csatában elveszítette az elődöntőt Odette Giuffrida ellen. Buchard-t Abu-Dzabi előtt sohasem sikerült legyőzni, hat alkalommal találkozott Rékával, s mind a hatszor ő nyert.

A sorozat sajnos Abu-Dzabiban sem tört meg, de Réka teljes erőbedobásra késztette a franciát. Buchard félidőben került vazaris előnybe az általa oly sokszor „eladott” emelő válldobással, a paksi judós azonban nagyobb fokozatba kapcsolt, kétszer is intették Buchard-t, de a rutinos francia valahogy túlélte az utolsó másodperceket. A bronzérem a könnyeivel küszködő franciáé lett, Pupp Réka pedig az ötödik helyen végzett.

Ne felejtsük el, hogy a kitűnő eredmény mellé rengeteg olimpiai kvalifikációs pont is jár: Abu-Dzabiban nem csak az vált véglegessé, hogy Pupp Réka ott lehet a párizsi ötkarikás játékokon, hanem az is, hogy a sorsolásnál kiemelt lesz, várhatóan a hatodik helyen! Ez is óriási siker!
Gyertyás Róza (fehérben) győzelemmel mutatkozott be élete első világbajnokságán


Az 52 kilogrammos súlycsoportban szerepelt vasárnap a kétszeres U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza, aki pályafutásának első világbajnokságán kemény csatában, intésekkel jutott túl első ellenfelén, a holland Naomi van Krevelen.

A Koroncói Tutti JK versenyzője a harmadik fordulóban a súlycsoport egyik nagyágyúját, az olimpiai ezüstérmes, négyszeres világbajnoki dobogós, kétszeres Európa-bajnok Amandine Buchard-t kapta ellenfélül. A francia klasszis vazarival került előnybe, de Róza nagyot harcolt, az összecsapás második felében némileg fölénybe is került, de a rutinos rivális végül egy pillanatra a vállára tudta fordítani, ezzel véget ért a párharc.

A súlycsoport fináléjában az üzbég Keldijorova és az olasz Giuffrida csapott össze, s végül az olasz himnuszt játszották el, a másik bronzérmet pedig a német Ballhaus vehette át.

Az első versenynapon a női 48 kilogrammban a mongol Baasankhuu Bavuudorj lett az aranyérmes, aki az idén robbant be a nemzetközi mezőnybe, néhány napon belül megnyerte az Ázsia-bajnokságot, a tadzsik Grand Slam-tornát, s most a világbajnoki aranyat is. Az ezüstérmes az első kiemelt, s immár harmadszor vb-dobogós olasz Assunta Scutto lett, a bronzérmeken a kazah Abduzsakinova és a fiatal svéd Babulfath osztozott.

A férfi 60 kilósoknál már az első fordulóban nagy meglepetés történt: a japán Nagajama alul maradt az orosz Blijevvel szemben. Az aranyérmet végül a grúzok junior-világbajnoka, Giorgi Szardalasvili zsebelte be, aki a fináléban a tajvaniak olimpiai ezüstérmesét, Jang Jung-vejt győzte le nagy csatában. A dobogó harmadik fokára pedig a japán Nakamura és a dél-koreai Li Ha Rim állhatott fel.

A világbajnokság második versenynapján, hétfőn egy judósnak szurkolhatunk: az Európa-bajnoki bronzérmes Pongrácz Bence a ciprusiak tehetséges fiataljával, Georgiosz Balardzsisvilivel csap össze az első mérkőzésén, a tét a legjobb harminckettő közé jutás. Ha sikerülne ezt az akadályt venni, észt vagy angolai versenyzővel találkozhatna a dunakeszi judós.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegashvili, Emanuele Di Feliciantonio
Eredmények:
KLIKK IDE!2024. 05. 19.

Kapcsolódó hírek

Nevezés a lignanói junior Európa-kupára
Az olaszországi Lignanóban rendezik meg a junior Európa-kupa sorozat állomását 2023. március 4. és 5. között.
2023. 01. 25.
Az Országos Dankollégium közleménye a kyuvizsgákról
Szeretnénk felhívni az egyesületek figyelmét, hogy 2024. január elsejétől csak az a kyuvizsga érvényes, amelynek jegyzőkönyve megtalálható az Integrált Informatikai Rendszerben.
2024. 01. 11.
Gőz Roland arany-, Gyertyás Róza bronzérmes az egyetemi világjátékokon
Gőz Roland arany-, Gyertyás Róza bronzérmet szerzett, Sipőcz Richárd pedig ötödik lett a Kínában megrendezett egyetemi világjátékokon, korábbi nevén az universiadén!
2023. 07. 31.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.