Sáfrány Péter junior-világbajnok!

Sáfrány Péter junior-világbajnok!

Valamennyi mérkőzésén remekül judózva, kirgiz, bolgár, francia, orosz és holland judóst legyőzve a magyar judosport hetedik junior-világbajnoki címét szerezte meg a Miskolci VSC 90 kilogrammos sportolója, Sáfrány Péter!A mieink közül Sipőcz Richárd ezüst-, Varga Brigitta bronzérmet szerzett, a csapatunk pedig az ötödik helyen végzett Olbiában.


Varga Brigitta (fehérben) bronzérmet szerzett a világbajnokságon


Szerdán az olaszországi Olbiában hetvenkét ország csaknem ötszáz judósának részvételével megkezdődött a junior-világbajnokság. A nyitónapon egyetlen indulónknak sem sikerült bejutni a legjobb nyolc közé, de Barczikay Ákos (66 kg, Óbudai JC), Szatmári György (66 kg, UTE) és Gyertyás Róza (52 kg, Koroncó-Tutti) is közel járt a bravúrhoz, mindhárman eljutottak a nyolcaddöntőig. Farkas Bence (60 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) egy mérkőzést tudott nyerni, Kőszegi Rebeka Rita (48 kg, BHSE) és Keller Rebeka (52 kg, Ippon Judo Tatabánya) ezúttal nem tudott túljutni az első ellenfelén.Tóth Botond (fehérben) a nyolcaddöntőig jutott a világbajnokságon


Az olbiai junior-világbajnokság második versenynapján a 73 kilogrammos Tóth Botond (Szegedi JSE) jutott el két győzelemmel a nyolcaddöntőig, ugyanebben a súlycsoportban Adorjáni Gergely (BHSE) egy sikerrel és egy vereséggel a legjobb harminckettő között búcsúzott, akárcsak az 57 kilogrammosok között Kriza Anna (Miskolci VSC).

A 63 kilósoknál két világbajnokunk indult harcba. Az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta a kanadai Harris és a török Yeksan skalpját begyűjtve jutott be a legjobb nyolc közé, ott azonban földharcban feltartóztatta a KSI SE judósát a spanyol Vazquez. A vigaszágon a belga Corrao ellen az utolsó másodpercekben kiharcolt vazarival sikerült továbbjutni, így Gosztonyi Zsolt tanítványa a bronzéremért léphetett tatamira.

A bronzmeccsen a francia Turpin volt az ellenfél, aki idén megnyerte a bukaresti Európa-kupa viadalt, de a luxemburgi Eb-n alul maradt Varga Brigivel szemben. A KSI versenyzője Luxembourgban felállhatott a dobogó második fokára, s most a világbajnokságon sem akart lemaradni az eredményhirdetésről: a harmadik helyről döntő összecsapáson ellenállhatatlanul judózott, s már az első percben két vazarival megszerezte a győzelmet – és ezzel együtt a világbajnoki bronzérmet!A junior-világbajnoki címvédő Özbas Szofi a kirgiz Iszajeva és a grúz Szilagadze ellen is ipponnal nyert, a negyeddöntőben a holland van Lieshout várt a Békés Megyei Kano Judo SE olimpikonjára. A hollandok U23-as Európa-bajnoknője egy kontratámadásból félidőben vezetést tudott szerezni, s az előnyét sikerrel védte, csak két intést sikerült ellene kicsikarni.

A vigaszágon gyors győzelemmel jutott túl Özba Szofi a román Ivanescu ellen, következhetett a bronzmérkőzés, a horvátok friss junior Európa-bajnoknője, Katarina Kristo ellen. A rivális az első pillanatok megilletődöttsége után igyekezett uralni a fogásokat, így az összekapaszkodásokból többször is a horvát judós tudott indítani. A bíró kétszer is intette Szofit, ennek ellenére nem volt lefutott a meccs. A hajrában a kényszerhelyzetben lévő magyar judós ment előre, s amikor már azt hittük, hosszabbítás következik, Kristo be tudott fordulni, és a gongszó pillanatában az oldalára fordította ellenfelét. Özbas Szofi – aki ezen a napon a későbbi világbajnoktól, illetve az idei Európa-bajnoktól szenvedett vereséget – az ötödik helyen zárta a junior-világbajnokságot.Özbas Szofi (fehérben) látványos győzelemmel kezdett Olbiában 


Valamennyi mérkőzésén remekül judózva, kirgiz, bolgár, francia, orosz és holland judóst legyőzve a magyar judosport hetedik junior-világbajnoki címét szerezte meg a Miskolci VSC 90 kilogrammos sportolója, Sáfrány Péter! Klubtársa, Czerlau Jennifer a hetedik helyig jutott pénteken.


A 90 kilogrammos súlycsoportban két vasat tartottunk a tűzben, mindketten remek diadallal kezdték a világbajnokságot. Nerpel Gergely a grúz Mgebrisvili ellen ipponnal húzta be a továbbjutást, ám a Rákosvidéke Hajtós DSE ifjúsági Eb-bronzérmese a második összecsapásán alul maradt az orosz Andonival szemben. A párharc óriási küzdelmet hozott, de a hat és fél perces csatát végül az orosz bírta jobban, ő jutott tovább.Nerpel Gergely (fehérben) szép győzelemmel kezdett


A súlycsoport másik magyar indulója, a Miskolci VSC kétszeres junior Európa-bajnoki bronzérmese, Sáfrány Péter is nagyon kellemetlen ellenfelet kapott a nyitányra, de a kirgiz Isenbajev alig két perc után kénytelen volt fejet hajtani, ipponnal nyert a magyar fiatal.

A nyolcaddöntőben a bolgár Vladov még rosszabbul járt, ez a meccs csak harminchat másodpercig tartott, Sáfrány Péter bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben a francia Ngayap Hambou következett, aki ellen vazarival sikerült kiharcolni a továbbjutást.Az elődöntőben az orosz Andoni ellen – már csak a csapattárs miatt is – volt mit törleszteni, s a miskolci judós nem is maradt adós. Már a rendes küzdelmi időben „bent láttunk” egy vazarit (Andoni a fején elfordulva huppant az oldalára, Sáfány Péter pedig még a hátára is tudta borítani), de a bíró másképp ítélte meg a helyzetet nem látott okot arra, hogy ezt ponttal jutalmazza. Következett a hosszabbítás, amelyet Bartha Ákos tanítványa vezetett fel egy szép dobással. Andoni a hátára zuhant, a bíró azonban ezúttal sem ítélt akciópontot. Szerencsére a videózás után megadták a z ippont, így a mi fiunk jutott be a világbajnoki döntőbe!A fináléban a holland Tigo Renes következett, akivel Sáfrány Péter már a luxembourgi Európa-bajnokságon is együtt állhatott dobogóra, akkor a holland ezüst-, a magyar fiú pedig bronzérmet vehetett át. Bíztunk benne, hogy Renes ezen a napon ismét ezüstöt ünnepelhet...

Magyar szempontból remekül kezdődött a finálé, Sáfrány Péter egy ragyogó kiemeléssel vazaris előnybe került, majd egy intést begyűjtve tartotta az előnyét. Az utolsó perc elején megismételte akcióját, de újabb vazari helyett mate következett, mert már kintről indította az akcióját. Sebaj! Fél perc múlva megcsinálta a tatami közepén is: ide-oda dobálta a hollandot... Ez pedig már ippont ért, Sáfrány Péter junior-világbajnok lett!
A nap harmadik indulója, Czerlau Jennifer is nagyot harcolt, a Miskolci VSC 70 kilogrammos versenyzője az első körben a kazah Talgat ellen ipponnal nyert, majd a szenegáli Diatta ellen három intéssel jutott tovább. A negyeddöntőben az ukránok junior Európa-bajnoka, Csisztjakova következett, a kiélezett csatát végül egy vazarival az esélyesebb rivális tudta megnyerni.

Nagy küzdelmet hozott a vigaszági összecsapás is, egy újabb kontinensbajnok, a brazil Carvalho ellen. A győzelmet végül Carvalho csikarta ki egy vazarival, így Czerlau Jennifer a hetedik helyen végzett.

Magyar döntővel értek véget az olbiai junior-világbajnokság egyéni küzdelmei: Sipőcz Richárd megszerezte a magyar küldöttség harmadik érmét, egy szépen csillogó ezüstöt!A junior-világbajnokság negyedik versenynapján eggyel kevesebb judósunkért szurkolhattunk, a 100 kilogrammos vb-bronzérmes Vég Zsombor koronavírus-tesztje ugyanis pozitív eredményt hozott. A Ceglédi VSE reménysége számára a baj csőstől jött, a váratlan eredményt tíznapos karantén követi, s a hazatérés után az orvosi vizsgálatoktól függ majd, hogy részt vehet-e a budapesti U23-as Európa-bajnokságon.

A 78 kilogrammos hölgyeknél Farkas Szilvia kezdte a mieink közül a napot, a kazahok ifjúsági világbajnoki ezüstérmese, Madina Paragulgova azonban egy kontrával, majd egy újabb vazari értékű dobással elvette a Győri AC judósától a továbbjutás lehetőségét.Nem sokkal később mutatkozott be a másik győri induló, a Széchenyi Egyetem SE csapatában pallérozódó hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd. Nem tudtuk, milyen képsességű riválissal kezd majd, hiszen az egyesült államokbeli Christian Konoval mindeddig csak az amerikai kontinensen versenyzett. Nos, az már az első percben kirajzolódott, hogy nem ettúl az összecsapástól kell tartanunk, egy kontrával Ricsi előnybe került, s a harmadik perc elején egy szép dobással le is zárta a párharcot.A legjobb négy közé jutásért jóval keményebb csatát ígért a grúzok ifjúsági világbajnoka, Irakli Demetrasvili ellen. A felek a luxembourgi korosztályos Európa-bajnokságon már találkoztak, akkor Sipőcz Richárd két percnyi küzdelem után ipponnal nyert, a tizenkilenc éves grúzt most fűtötte a visszavágás vágya. A „visszavágó” páros intéssel kezdődött, indításokra a győri fiú vállalkozott. Így ment el a harmadik perc feléig, amikor sikerült el is dobni Demetrasvilit. A vazaris előny aztán ki is tartott a végéig, a grúz nem tudta megingatni nehézsúlyú judósunkat.
Ugyanaz a pillanat két látószögből


Sipőcz Richárd a döntőért léphetett tatamira a németek junior Európa-bajnoki bronzérmese, Losseni Kone ellen. A magyar versenyző vele már három korosztályos Európa-bajnokságon is összecsapott, s mindháromszor le is győzte. Kone ezúttal alaposan megnehezítette riválisa dolgát, de a végeredmény ugyanaz: csaknem hat és fél percnyi hosszabbításos küzdelem végén magyar diadal!

A fináléban is egy „régi” ismerős várt Gyimes Nikolett tanítványára, a grúz Szaba Inaneisvili, akit eddig mindhárom találkozójukon felül tudott múlni, legutóbb épp a luxemburgi Európa-bajnokság döntőjében. Ricsi a döntőben nagyon hamar megkapta a második intését, s a grúz ragyogóan „csalta” a judót, a fejünk felett lógott a harmadik büntetés lehetősége. De eljutottunk a hosszabbításig, s ott aztán Inaneisvili tudta megragadni a döntő pillanatot, s vazarival megszerezte a győzelmet. Sipőcz Richárd egy szépen csillogó junior-világbajnoki ezüstéremmel térhet haza.A mieink Sáfrány Péter (90 kg, Miskolci VSC) világbajnoki címe mellett Sipőcz Richárd ezüstjével, Varga Brigitta (63 kg, KSI SE) bronzérmével, Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) ötödik és Czerlau Jennifer (70 kg, Miskolci VSC) hetedik helyével zárták az olbiai junior-vb egyéni küzdelmeit! A magyar válogatott az éremtáblázaton az igen előkelő hetedik helyen végzett, az első Grúzia (4, 0, 1) lett, Oroszország (2, 2, 2) és Franciaország (2, 0, 5) előtt.

Nagyot harcolt, a holland és a brazil válogatottat le is győzte, s végül az ötödik helyen végzett a magyar válogatott a junior-világbajnokság vegyes csapatversenyében.
Tizennégy indulóval rajtolt vasárnap délelőtt az olaszországi Szardínia szigetén a junior-világbajnokság vegyes csapatversenye, amelyen a magyar válogatott is harcba indult az éremért. A sorsolás nem volt túlságosan kegyes hozzánk, hiszen az első körben a nagyon jó erőkből álló holland válogatottal kellett összecsapnunk.

A hollandok a világbajnokság egyéni küzdelmei során négy döntőben is érdekeltek voltak, egy arany és három ezüst volt a mérlegük. Persze, a mieink is kitettek magukért, hiszen Sáfrány Péter arany-, Sipőcz Richárd ezüst-, Varga Brigitta pedig bronzéremmel zárta a vb első részét.

A párharc hatalmas küzdelmet hozott, a mieink közül Sipőcz Richárd, Tóth Botond és Özbas Szofi is be tudta húzni a saját összecsapását, ugyanakkor Farkas Szilvia, Kriza Anna és Nerpel Gergely veszített, vagyis hat küzdelem után döntetlen volt az állás. A sors(olás) viszont ezúttal mellénk állt, ugyanis a ráadás meccset a nehézsúlyú férfiaknak kellett megvívniuk, Sipőcz Ricsi pedig másodszor sem hibázott!Sipőcz Richárd (fehérben) ellenállhatatlan volt vasárnap


Megvolt a bravúrosnak is nevezhető továbbjutás, de az elődöntőben az ugyancsak remeklő német válogatott várt ránk. A németek egy arany-, egy ezüst- és két bronzzal zárták az egyéni küzdelmeket, az éremtáblázaton eggyel előzték meg a mieinket. A tatamin is hasonlóan kiegyensúlyozott volt a küzdelem, a magyarok közül Özbas Szofi és Sipőcz Richárd nyert, Kriza Anna és Tóth Botond veszített.

A világbajnok Sáfrány Péter a csapatversenyre beugró Fabian Kansy ellen behúzhatta volna a harmadik pontunkat. A mérkőzés meglehetősen furcsa képet festett, a miskolci fiú indításánál a bírók úgy látták, az ellenfél érdemel vazarit, s ami közben ezzel a vélt vagy valós igazságtalansággal foglalkoztunk, Kansy dobott egy „tiszta” vazarit, a mérkőzés pedig lezárult. Az utolsó párharcban Farkas Szilviának nem sikerült egyenlítenie, így a németek jutottak be az elődöntőbe.

A vigaszágon megint Sipőcz Richárd volt a mieink „ítéletvégrehajtója”, rá várt, hogy lezárja a párharcot. Addig ugyanis Kriza Anna, Özbas Szofi és Sáfrány Péter is hozta a saját meccsét, a győri nehézsúlyú harcosnak pedig ezen a napon negyedszer is helyén volt a szíve: Magyarország–Brazília 4–2.Özbas Szofi (fehérben) a holland világbajnok ellen is nyert


Hátra volt még a bronzos csata, az egyéni küzdelmekben egy ezüst- és két bronzérmet nyerő török válogatottal. Úgy hozta az élet, hogy az ellenfél éppen az „ellentétes” súlycsoportokban volt igazán erős, vagyis nagyon szoros küzdelmet ígért a papírforma.

A bronzmeccsen Tóth Botond nem tudta feltartóztatni a vb-ezüstérmes Demirelt (0–1), Özbas Szofi aztán egyenlített, de ehhez kellett riválisa szabálytalan, veszélyes dobása is, ami miatt leléptették (1–1). Következett világbajnokunk, Sáfrány Péter, aki félidőben hátrányba került Aydin ellen, s hiába mozgósított óriási erőket a hajrára, a török ki tudta védekezni. Ismét előnybe kerültek a törökök (1–2).

Bravúr kellett az egyenlítéshez, de valljuk be, a 78 kilósok között szereplő Farkas Szilviának nem volt sok sansza a nálánál sokkal nehezebb, a nehézsúlyúak között vb-bronzérmes Öztürkkel szemben (1–3). Sipőcz Richárd vasárnap már az ötödik meccsét egy káprázatos dobással hozta sikerrel (2–3), így aztán az utolsó meccs lett a döntő. Ifjúsági világbajnoki bronzérmesünk, Kriza Anna súlycsoportjának junior-világbajnoki bronzérmesével, Yildiz Özlemmel nézett farkasszemet. A miskolci judós nagyon jól kezdett, de amíg az ő kísérletéért nem járt vazari, a török rivális „érvényeset” tudott dobni. A folytatásban nem sikerült a bravúr (2–4), Törökországé lett a bronzérem, a magyar válogatott remek szereplésének a jutalma a világbajnoki ötödik helyezés.Fotó: IJF, Gabriela Sabau, Marina Mayorova


2021. 10. 10.

Kapcsolódó hírek

Dr. Tóth László az Európai Judo Szövetség elnökjelöltje
Óriási sportdiplomáciai siker kapujában: Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke lesz az egyetlen elnökjelölt az Európai Judo Szövetség (EJU) június 17-én Bécsben következő kongresszusán.
2022. 04. 22.
Az értékekkel való vezetés azt jelenti: siker
Július 13-án hétfőn az SchoolJudo.EU projektben résztvevő partnerek a Nemzetközi Judo Szövetség elnöki irodájában gyűltek össze, hogy átgondolják a projektet, és megtervezzék a következő szakaszt.
2022. 07. 19.
Háromszáz ukrán judoka talált nálunk menedéket
Széles körű összefogással, a Nemzetközi Judo Szövetség kezdeményezésére, a Magyar Judo Szövetség szervezésében, a magyar Kormány hathatós támogatásával és segítségével háromszáz ukrán gyermek érkezett hazánkba.
2022. 05. 13.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.