Tóth Krisztián Európa-bajnoki bronzérmes

Tóth Krisztián Európa-bajnoki bronzérmes

Tóth Krisztián bronzérmet szerzett, Sipőcz Richárd pedig az ötödik helyen végzett a Montpellier-ben megrendezett Európa-bajnokság záró versenynapján.
Tóth Krisztián (balról a harmadik) negyedszer az Eb-dobogón


Az Európa-bajnokság záró napján a férfiak három súlycsoportjában volt egy-egy magyar induló, a sort a mieink közül a 100 kilósoknál Vég Zsombor nyitotta, a Ceglédi VSE versenyzője a legjobb tizenhatért az osztrák Fara ellen lépett tatamira. Zsombor az idén kétszer is legyőzte az antalyai Grand Slam-győztest, januárban Portugáliában, augusztusban pedig Budapesten.

Fara vasárnap Montpellier-ben sajnos meg tudta lepni a magyar fiút, hiába állt nekünk a zászló (az osztrák már két intésnél járt „félidőben”), egy kiemeléssel Fara nagy ippont dobott, elbúcsúztatva huszonkét éves judósunkat.

A hideg zuhany után következett a 90 kilogrammban az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián nyitómeccse. A legjobb tizenhat közé jutásért a fehérorosz Varapajov ellen kezdett, akivel korábban egyszer mérte össze az erejét, a 2019-es minszki csapat Európa-bajnokságon, s akkor az MTK Budapest sportolója nyert.

Ezúttal is amolyan „Tóth Krisztiános” meccset láthattunk, amely a hosszabbítás harmadik percéig tartott. Láthatóan a mi fiunk bírta jobban a gyűrődést, de – akárcsak a fehérorosznak – neki is két intése volt, egy apró hiba elég lehet ilyenkor, hogy összejöjjön a harmadik. De alighanem csak az egyszerű szurkoló érezte úgy, hogy a kés hegyén táncol, Tóth Krisztián viszont elkapta az első kínálkozó alkalmat, s a hátára vágta Varapajovot.
Döntő akció a fehérorosz Varapajov ellen


Következhetett a bosnyák Toni Miletic, aki nagy tehetségnek indult, az ifjúságiak között állt világ- és Európa-bajnoki dobogón egyaránt, a felnőttek között azonban nem sikerült mindeddig beleszólnia a „nagyok” dolgába. Hát most majdnem beleszólt. A vér meghűlt az ereinkben, amikor a harmadik perc végén Tóth Krisztián begyűjtötte a második intését is, a bosnyák pedig egymás után vagy ötször eladta indításként ugyanazt az egykezes hasraesést. Nagyon meg kellett dolgozni a folytatásért, végül a hosszabbítás második percében egy jó helyzetfelismerés segített a drukkerek egekbe szökött pulzusának csillapításában: ipponnal nyert Pánczél Gábor tanítványa.

A negyeddöntőben Budapest világbajnoka volt az ellenfél, a szerb Nemanja Majdov nálunk ért fel a csúcsra 2017-ben, de bíztunk benne, hogy nem csak jó dolgok jutnak majd eszébe a magyarokról. Rosszul indult az összecsapás, Krisztián már az első percben két intést kapott, ezt követően azonban egyre jobban átvette az irányítást, a rendes küzdelmi idő végére kiegyenlítődött az intések száma. A hosszabbításban aztán Majdov villant, bár mi biztosan nem adtunk volna vazarit az akcióra, a táblára ez a döntés került fel.

Maradt a vigaszág, ahol a románok junior-világbajnoki bronzérmese, a huszonegy esztendős Alex Cret pályafutása során először állt szembe Tóth Krisztiánnal. Ezúttal nem kellett nyugtatóért nyúlnunk, a második percben megszerzett vazaris előny tulajdonképpen egy pillanatra sem forgott veszélyben, Cret nem tudott mit kezdeni rendkívül rutinos riválisával.

Tóth Krisztián 2014-ben éppen itt, Montpellier-ben szerezte meg az első Európa-bajnoki érmét, egy bronzot. Azóta nyert belőle még egyet (2021, Lisszabon), s van egy ezüstje is (2016, Kazany), ahhoz, hogy a listát négyre bővítse, a hollandok világbajnokát, Noelvan’t Endet kellett legyőznie. A magyar csillag pályafutása során hét párharcból hatszor nyerni tudott, egyetlen egyszer, még 2012-ben nyert a holland.A bronzmeccs aztán nem kezdődött jól, előbb a holland dobása közben feszült meg Krisztián könyöke, majd intést is kapott a magyar judós. Másfél perccel a vége előtt jött az újabb intés, de ezt szerencsére visszavonta a zsűri. „Szokás szerint” jöhetett a hosszabbítás, amit már van’t End kezdett rosszabbul, de még megúszta Tóth Krisztián remek kontráját. Az intést viszont nem. Fogyni látszott a holland ereje, jött is az újabb intés, aztán a nyolcadik percben ismét feszült az a könyök, csakhogy ezúttal már leléptetés járt érte: Tóth Krisztián megszerezte pályafutásának negyedik Európa-bajnoki medálját!

A nap harmadik magyar indulója a nehézsúlyúaknál Sipőcz Richárd volt, a Széchenyi Egyetem SE versenyzője a legjobb nyolc közé jutásért a szlovén Marinic ellen lépett tatamira. Enej Marinic idei legjobb eredménye egy Grand Prix-bronz volt Ausztriából, éppen ott győzte le Sipőcz Richárdot először – mert másik három alkalommal a győri judós volt a jobb.

Az Európa-bajnokságon helyreállt a világ rendje, a magyar judós szépen kézben tartva a mérkőzést egy vazarival nyert, s bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a szlovák Marius Fizel várt rá. Két évvel ezelőtt Budapesten, az U23-as Európa-bajnokság elődöntőjében Sipőcz Richárd volt a jobb két évvel idősebb riválisánál, s az eredménylistája is jóval veretesebb, mint a szlováké.
Sipőcz Richárd (kékben) nagyot harcolt Franciaországban


A tatamin ez egy ideig egyáltalán nem látszott. Fizel ügyesebben mozgatta ellenfelét, Sipőcz Richárd két intést is összeszedett, levegőben lógott a harmadik is. De ha lógott, ott is maradt, mert Ricsi néhány másodperccel a vége előtt megtalálta a szlovák gyenge pontját, s rá is tapintott: a hátra maradt egy másodpercben a vazaris előnyt már nem veszélyeztette semmi: Sipőcz Richárd bejutott az Európa-bajnoki elődöntőbe!

Maradjunk annyiban, hogy a döntőbe jutásért vívott meccsnek nem a mi fiunk volt az esélyese, a másik oldalon ugyanis a súlycsoport egyik nagyágyúja, az olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok Guram Tusisvili állt. Ricsi a grúz óriást megdolgoztatta, de a papírformát nem tudta felborítani, Tusisvili jutott a fináléba, Sipőcz Richárd pedig készülhetett a bronzmeccsre.

Az oroszok U23-as Európa-bajnok óriása, Valerij Jendovickij volt a másik éremaspiráns. „Régi” ismerős, ő volt az, aki a 2021-es budapesti U23-as Eb döntőjében legyőzte a mi fiunkat, de egy évvel korábban Sipőcz Richárd nyert ellene a junior Európa-bajnokságon. Most az orosz kezdett kicsit jobban, Ricsi kapta az első intést a második perc felénél, majd az utolsó percben az orosz indított, de sikerült kivédekezni. A hajrát megnyomta a magyar versenyző, a hosszabbítás első percében pedig Jendovickij kapott intést. Volt egy-egy ügyes kísérlet mindkét oldalon, de a döntést végül a bíró vette a kezébe, a hosszabbítás hetedik(!) percében a magyar versenyzőnek kiosztotta a harmadik intést is.Sipőcz Richárd harmadszor indulhatott a felnőtt Európa-bajnokságon, a koronavírus-járvány első évében, 2020-ban már az első összecsapásán búcsúzott, de tavaly Szófiában az ötödik helyig jutott, s most ismételni tudott. Nagyot harcolt, nem járt távol a dobogótól, erőt meríthet a Franciaországban történtekből a folytatásra.
Ez is siker: két magyar bíró, Fridrich Katalin és Gosztonyi Balázs is szerepet kapott az Eb-n


A montpellier-i Európa-bajnokságon negyvenhat ország háromszáznyolcvanhat judósa lépett tatamira, a mieink egy bronzérem mellett három ötödik és két hetedik helyezést értek el. Az éremtáblázat első helyét nagy fölénnyel szerezte meg a házigazda Franciaország (5 arany és 4 bronz), Azerbajdzsán (2, 0, 0) és az egyéni indulóként jelen lévő orosz versenyzők (1, 1, 3) előtt.

A jövő évi Európa-bajnokságot a horvát fővárosban, Zágrábban rendezik meg, 2024. április 25. és 27. között.

Forrás: Judoinfo
Fotó: EJU, Emanuele Di Feliciantonio, Carlos Ferreira, Gabi Juan
Eredmények:
KLIKK IDE!


2023. 11. 06.

Kapcsolódó hírek

Megnyitották az MTK Budapest küzdősportcentrumát
A zuglói Lantos Mihály Sportközpontban pénteken ünnepélyes keretek között megnyitották az MTK Budapest küzdősportcentrumát.
2022. 09. 30.
Egy ötödik és két hetedik hely a junior Európa-bajnokságról
Vég Luca ötödik, Szeleczki Szabina és Kriza Anna hetedik helyezésével zárta a magyar válogatott a Hágában megrendezett junior Európa-bajnokságot.
2023. 09. 11.
Kutatás a sportolói életpálya támogatásáért
A SkillX Technologies Zrt. átfogó kutatást végez a sportolói kompetenciákról. A felmérés célja az, hogy személyre szabott segítséget tudjunk biztosítani a sportolóknak a munkaerőpiacon történő boldoguláshoz, a sportági specifikációkat is figyelembe v...
2022. 04. 05.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.