Újabb GS-érem: Pupp Réka harmadik Antalyában!

Újabb GS-érem: Pupp Réka harmadik Antalyában!

Pupp Réka bronzérmet szerzett az Atnatlyában megrendezett Grand Slam-tornán, az Atomerőmű SE judósa ezzel a sikerrel az ötödik helyre lépett előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Gőz Roland nagy skalpokat begyűjtve az ötödik helyig jutott a török Grand Slamen.
Ragyogóan kezdődött számunkra a török Grand Slam: a torna első napján a paksi Pupp Réka ismét a legjobbját hozta a sportág legrangosabb sorozatában. Az 52 kilogrammosok között az első körben a török Cinci ellen ipponnal „melegített”, majd a kínai Csuval szemben aranypontos hosszabbításban, intésekkel csikarta ki a győzelmet.

A negyeddöntőben a spanyolok Európa-bajnoki bronzérmese, Estrella Lopez Sheriff nem tudott megálljt parancsolni Braun Ákos tanítványának, aki vazarival jutott be az elődöntőbe. A franciák olimpiai ezüstérmes klasszisa, a későbbi győztes Amandine Buchard ellen is jól működött Réka taktikája, de a háromszoros világbajnoki érmes Buchard végül a maga javára tudta eldönteni a párharcot. A bronzmeccsen a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok, U23-as Európa-bajnok portugál Maria Siderot ellen Réka visszatért a győztes útra: a hosszabbításban ipponnal szerezte meg a győzelmet, s ezzel pályafutásának tizenegyedik Grand Slam-érmét.

A sikerért a világranglistán ötszáz pont járt, ezzel Réka megőrizte negyedik helyét, az olimpiai kvalifikációs ranglistán pedig kétszázötven pontot tudott elszámolni, ezzel egy helyet javítva fellépett az ötödik pozícióba.
Az első versenynap másik magyar indulója, az U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK) számára az olimpiai bronzérmes belga Van Snick nem hagyott esélyt a továbbjutásra.

A török Grand Slam második napján szörnyen éreztük magunkat. Özbas Szofi a horvátok nagy reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes Kristo ellen lépett tatamira a 63 kilogrammosok között, s a BHSE versenyzője kézben is tartotta a mérkőzést, ám egy indításánál – megítélésünk szerint indokolatlanul – vazarit ítéltek ellenfelének. Braun Ákos szövetségi kapitány jelezte is a tatami mellett, hogy ha már vazari, akkor azt rossz helyre írták a táblán, de csak egy percnyi újabb küzdelem után nézte vissza a zsűri, mi is történt az ominózus akciónál. Végül helyben hagyták a rendkívül furcsa „ítéletet”, a vazaris hátrányt pedig már nem sikerült ledolgozni...

A 70 kilogrammosoknál a DVTK versenyzője, Gercsák Szabina sikerrel vette az első akadályt a török Ogel ellen ipponnal nyert, de a sorsolás szeszélye folytán már a harmadik fordulóban szembe kellett néznie a mezőny egyik legerősebb judósával: a világbajnoki bronzérmes japán Niizoe ellen ezen napon senki sem vívott meg sikeres csatát, a Grand Slam-dobogó tetejére állhatott. Gercsák Szabina az olimpiai kvalifikációs rangsorban a legjobb tizenhat közé jutással nyolcvan pontot gyűjtött, egy lépéssel közelebb került a nagy álomhoz, a párizsi olimpiai induláshoz.
Antalya záró napján a fiatalokon volt a sor, négy magyar judós indult harcba a férfiaknál, egy nagy meneteléssel, és néhány szép győzelemmel. A 90 kilósoknál Gőz Roland remekül rajtolt: előbb a kirgiz Isenbajev, majd a világbajnok, háromszoros Európa-bajnok grúz Csrikisvili és a német Matijass skalpját is ippongyőzelemmel gyűjtötte be!

Az MTK Budapest U23-as Európa-bajnoka a negyeddöntőben egy újabb világbajnokkal nézett farkasszemet: a holland Noel van’t End ellen is nagyon jól kezdett, vazarival vezetést szerzett a későbbi aranyérmes ellen, de a holland fordítani tudott. A vigaszágon a perui Galarreta ellen újra magyar ipponnal ért véget a küzdelem, ezúttal a hosszabbításban. Következhetett a bronzmérkőzés, a rendkívül rutinos bolgár Ivanov ellen, amely végül a hosszabbítás első percében bolgár vazarival ért véget. Pánczél Gábor tanítványa ebben az évben jó szériát fut: nyert már Grand Prix-bronzérmet Portugáliában, a szófiai European Open-viadalt pedig arannyal zárta. ezúttal pedig az ötödik helyig jutott.

Ugyanebben a súlycsoportban a junior-világbajnok Sáfrány Péter „beugróként” indulhatott, Tóth Krisztián sérülése miatt az utolsó pillanatban kapta meg a lehetőséget, s a Miskolci VSC fiatalja igyekezett élni is vele: az első összecsapásán ipponnal győzte le török ellenfelét, de a folytatás már nem sikerült, a szlovák Zilka léphetett tovább a legjobb tizenhat közé.

A 100 kilogrammban Vég Zsombor vazaris győzelemmel kezdett a kolumbiai Balanta ellen, a Ceglédi VSE versenyzője a második körben ugyanilyen arányban alul maradt a svájciak Európa-bajnoki bronzérmesével, Daniel Eichhel szemben.

A nehézsúlyúak között a Széchenyi Egyetem SE hétszeres utánpótlás Európa-bajnoka, Sipőcz Richárd a tavalyi budapesti Grand Slam ezüstérmesével csapott össze. A szikrázó csatából végül a holland Snippe jött ki jobban, a hosszabbításban intésekkel szerezte meg a győzelmet, ami nagyon sokat ért, Snippe meg sem állt a dobogó legfelső fokáig...

A török Grand Slam volt az IJF World Tour utolsó állomása a májusi, dohai világbajnokság előtt, a következő egy hónapban erőt gyűjtenek, formát időzítenek a világ legjobbjai az esztendő legfontosabb eseményére.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, IJF, Emanuele Di Feliciantonio, EJU, Kostadin Andonov
Eredmények: KLIKK IDE!


2023. 04. 03.

Kapcsolódó hírek

Héraklész Gála: húszéves jubileum a Puskás Arénában
Huszadik alkalommal rendezték meg az utánpótlássport éves díjátadó ünnepségét, a Héraklész Gálát. Hét kategóriában 130 díjat osztott ki a fiatal sporttehetségeknek és edzőiknek a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Áll...
2023. 02. 13.
Válogatott keretedzések Dunavarsányban
Felhívjuk az egyesületek és a versenyzők figyelmét, hogy a felnőtt és junior válogatott keretedzésére szeptember 20-án és szeptember 27-én kedden (16:00 és 18:00 óra között) a dunavarsányi edzőtáborban kerül sor.
2022. 09. 09.
IJF World Masters: Pupp Réka bronzérmes!
Négy év után nyert újra érmet Magyarország a World Masters-viadalon: az 52 kilogrammos Pupp Réka állhatott fel a dobogó harmadik fokára Jeruzsálemben.
2022. 12. 22.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.