Sasaki Kichisaburo Alapítvány

Az olimpiai bronzérmes Ozsvár András kezdeményezésére létrejött a Sasaki Kichisaburo Alapítvány, amelynek alapítója Nagamija Sodzsi professzor és a Magyar Judo Szövetség.


Ozsvár András (balról), a kuratórium elnöke, Dr. Tóth László, a Magyar Judo
 Szövetség elnöke és Csörgő Tamás professzor, a kuratórium tagja


Az ötmillió forint készpénzzel és ötmillió forint értékű vagyoni juttatással létrehozott alapítvány küldetése, hogy a Magyarországon járt első japán judomester, Szaszaki Kicsiszaburo örökségét megőrize, ápolja a japán-magyar kapcsolatokat, lehetőséget nyútson minden évben néhány tehetséges magyar fiatalnak arra, hogy a sportág őshazájában tanulhassa a judót.


Az alapító Nagamija Sodzsi professzor Szaszaki Kicsiszaburo unokája, aki már korábban is rengeteget tett a magyar judosportért és nagypapája örökségének megőrzéséért, többek között a segítségével alapították meg a Sasaki Magyar Judo Múzeumot és adták ki felújítva Szaszaki mester 1907-ben kiadott magyar nyelvű, „Djudo” című könyvét.


Az alapítvány célja az alapító okirat szerint: „A japán-magyar barátság ápolása, kiemelten a judo, mint a jellem fejlesztésének eszköze területén. Szaszaki Kicsiszaburo életútjának, szellemi örökségének kutatása, feltárása, megőrzése és továbbadása. Japán oktatási és nevelési rendszerek adaptálása és elterjesztése, a tradicionális japán testkultúra és a judo nevelési elemeinek további terjesztése és hasznosítása Magyarországon. A japán-magyar judo sportkapcsolatok ápolása és fejlesztése, a közös képzési lehetőségek kiaknázása. A kapcsolatok kiterjesztése a kultúra és a tudományok területére.”

„Az alapítvány tevékenysége: a fenti célok megvalósítása, ennek keretében képzések, sportversenyek és különböző egyéb sportesemények, táborok megrendezése. A Sasaki Magyar Judo Múzeum támogatása és fejlesztése. Japán és magyar oktatók és sportolók, edzők és kutatók cseréjének támogatása a judo és a japán, illetve magyar eredetű harcművészetek és a tudományok területén. A japán és a magyar nép barátságának ápolása, ezen belül is a japán és a magyar eredetű harcművészetek ápolásának elősegítése.”

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Ozsvár András, tagjai: Dr. Kovács Antal, az MJSZ szakmai alelnöke és Csörgő Tamás professzor.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.