Világbajnoki hetedik helyezett Magyarország!

Világbajnoki hetedik helyezett Magyarország!

A világbajnokság egyéni küzdelmeinek utolsó napján nem jutott sikerélmény a mieinknek, a csapatversenyben viszont bravúrral hetedik helyen zártak a mieink.A világbajnokság egyéni küzdelmeinek utolsó napján nem jutott sikerélmény a mieinknek, igaz, mindkét magyar induló sérülten vállalta az utolsó olimpiai kvalifikációs erőpróbát.
Vég Zsombor (fehérben) nagyon közel járt a bravúrhoz


A világbajnokság ötödik napján három súlycsoport küzdelmeivel véget értek az egyéni küzdelmek Abu-Dzabiban. Csütörtökön két indulónk volt a mezőnyben, a 100 kilogrammos Vég Zsombor a japánok üstökösét kapta a rajtra: bár Arai Dota még csupán tizenkilenc esztendős, már junior-világbajnok, néhány hónapja pedig döntős volt a tokiói Grand Slam-tornán, óriási tehetségnek tartják.

Négy másodpercen múlt a bravúr, hogy a hónapok óta sérült vállával is tatamira lépő Vég Zsombor lépjen tovább... A Ceglédi VSE judósa a második percben egy vazariért el tudta dobni a japánt, s a földre érkezve leszorította. Alighanem a válla is szerepet játszott abban, hogy négy másodpercnyire a győzelemtől Arai ki tudott bújni a szorításából. A folytatásban fordítva is megtörtént ugyanez, így a junior-világbajnok léphetett tovább. Vég Zsombornak nem sikerült kiharcolnia az olimpiai indulás jogát, de tehetségét és hozzáállását látva egészségesen egészen biztosan ott lenne a helye a legjobbak között. Teljes felépülést és mielőbbi visszatérést kívánunk neki!

A nehézsúlyúak között a sérülése miatt hosszú kihagyás után visszatérő Sipőcz Richárd a hollandok Európa-bajnoki bronzérmese, Jelle Snippe ellen csatázott a legjobb tizenhat közé jutásért. A győri judós – aki néhány hónapja Hangyási László edző irányításával készül – ugyancsak kényszerből, sérüléséből nem teljesen kilábalva vállalta a világbajnoki indulást, remélve, hogy sikerül olyan eredményt elérnie, amivel eljuthat a párizsi olimpiára. Hamar kiderült, Snippe nem ad erre esélyt, a holland győzelmével ért véget a párharc.

Párizs elúszott, de a jövő Sipőcz Richárdé lehet, neki is mielőbbi teljes felépülést kívánunk, minden esélye megvan arra, hogy Vég Zsomborral együtt Los Angeles főszereplői közé kerüljön majd!
Sipőcz Richárd is sérülése ellenére vállalta a harcot


A férfi 100 kilogrammban az azeri Kostoev legyőzte a kanadai Elnahast, a japán Arai és a spanyol Sherazadishvili lett bronzérmes, a nehézsúly a koreai Kim győzelmével ért véget, a grúz Tusisvili lett az ezüstérmes, az üzbég Juszupov és az orsz Basajev állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A női nehézsúly a japán Tomita aranyérmével ért véget, a török Özdemié lett a második, a koreai Kim és a török Öztürk pedig a bronzérmet vehette át.

A magyar csapat is részt vett a világbajnokság utolsó napján rendezett csapatversenyen, ráadásul a mieink bravúrgyőzelemmel kezdtek a mongol válogatott ellen!

Aligha számított rá bárki is, hogy a mongol csapat ellen a mieink továbbjutnak, Mongólia ugyanis egy arany- és egy bronzéremmel az éremtáblázat első felében zárt az egyéni küzdelmek után, a mieink pedig Pupp Réka ötödik helyezésével büszkélkedhettek csupán. A mongol csapat elleni párharc viszont a legszebb álmainknak megfelelően alakult, Gercsák Szabina, Sáfrány Péter, Pupp Réka és Tóth Krisztián is hozta a saját meccsét, nagy bravúrral bejutott válogatottunk a legjobb nyolc közé (4–1)!

Ez a diadal alighanem hozzájárul ahhoz is, hogy Magyarország (soraiban Pupp Rékával, Gercsák Szabinával, Czerlau Jenniferrel, Pongrácz Bencével, Sáfrány Péterrel és Tóth Krisztiánnal) az olimpiai csapatversenyben is részt vehessen Párizsban!

A mieink a negyeddöntőben kénytelenek voltak fejet hajtani a jóval esélyesebb Grúzia (1–4), majd a vigaszágon Olaszország (0–4) előtt is, de végeredményben a hetedik helyen zártak!

Az aranyérmet végül a címvédő Japán csapata szerezte meg az olimpia nyári házigazdája, Franciaország előtt, a bronzérmeken Grúzia és Olaszország csapata osztozott.

Az utolsó nagy olimpiai kvalifikációs verseny ezennel véget ért. A mieink Pupp Réka ötödik és a csapat hetedik helyével aligha teljesítették várakozásainkat, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából mégis sikeres világbajnokságot zártak: számításaink szerint öt egyéni kvótával várjuk majd az ötkarikás játékokat, Tóth Krisztián, Pupp Réka, Özbas Szofi és Gercsák Szabina direkt kvalifikációt szerez, Ungvári Attila pedig minden bizonnyal kontinentális kvótával lehet a párizsi játékok résztvevője.

Forrás: Judoinfo
Fotó: IJF, Tamara Kulumbegashvili, Emanuele Di Feliciantonio
Eredmények:
KLIKK IDE!


2024. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

Judo Hungary Masters 2023: Vég Zsombor hetedik helyezést ért el
Vég Zsombor a hetedik helyen végzett a Judo Hungary Masters 2023 záró versenynapján, a ceglédi judós számára nagyon sokat érhetnek a végelszámolásnál a Budapesten gyűjtött kvalifikációs pontok.
2023. 08. 06.
Elbúcsúztunk
Hétfőn délután a Farkasréti temetőben hozzátartozók, sporttársak, tanítványok és barátok vettek végső búcsút a magyar judo legendás alakjától, a sportág első magyar olimpiai pontszerzőjétől, Dr. Hetényi Antal Gábortól.
2023. 04. 25.
Judo edző BSc képzés Egerben
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a 2023/2024-es tanévben JUDO edző Bsc képzést indít. Jelentkezési határidő: 2023. február 15.
2023. 02. 14.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.